Index Vakbarát Hírportál

Több ezer halottja lehet a Fülöp-szigeteki összecsapásoknak

2017. június 2., péntek 17:31

A Nemzetközi Vöröskereszt Bizottsága pénteken több százra vagy akár több ezerre becsülte azoknak a számát, akik életüket vesztették a dzsihádista Maute csoport fegyveresei és a kormányerők között tizenegy napja tartó összecsapásokban a Fülöp-szigeteken, Marawi városában, írja az MTI.

A humanitárius szervezet feladata, hogy felkutassa és összegyűjtse a holttesteket a kormányerők ellenőrzése alatt álló területeken. A munkát veszélyezteti és lassítja, hogy a térségben még mindig jelen vannak az Iszlám Állammal kapcsolatban álló Maute orvlövészei. "Arra számítunk, hogy a következő napokban holttestek százait vagy akár ezreit kell összegyűjtenünk" – jelentette ki Martin Thalmann, a Fülöp-szigeteki vöröskereszt igazgatóhelyettese.

Az összecsapások múlt kedden kezdődtek, miután a szélsőséges csoport tagjai részben az ellenőrzésük alá vonták a várost: több épületet elfoglaltak, egy iskolát, egy templomot és egy börtönt pedig felgyújtottak a mintegy 200 ezer lakosú Marawiban. Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke a konfliktus miatt hatvannapos hadiállapotot hirdetett Mindanao szigetén. A hadsereg ezt követően fokozatosan visszaszorította a támadókat, de a legfrissebb hírek szerint a település területének nagyjából egytizedét még mindig uralják, ráadásul túszaik is vannak.

A hadsereg több mint 2000-re, a térségben tevékenykedő független szervezetek pedig 3000-re teszik azoknak a civileknek a számát, akik a harcok következtében a városban rekedtek. A központi tájékoztatás szerint a civilekkel a szélsőséges iszlamisták végeztek még a harcok első pár napja során. A polgári áldozatok mellett mintegy 120 dzsihádista és a biztonsági erők 36 tagja halt meg. A kormány legfrissebb becslései szerint így összesen körülbelül 175 halálos áldozata van a tizenegy napja tartó összecsapásoknak.

A kormány egyébként nincs a helyzet magaslatán, csütörtökön véletlenül saját katonáikat bombázták le

Marawi lakosságának több mint 90 százaléka elhagyta a várost a konfliktus kitörése óta. Egy részük elmenekült, míg másokat a hatóságok evakuáltak.

Rovatok