Index Vakbarát Hírportál

Szélsőséges reakciókat váltott ki a világban Trump klímadöntése

2017. június 2., péntek 15:25 | aznap frissítve

Trump visszavonulása a klímaegyezményből nem csak a világ, de saját támogatói számára is sokkoló. Bár stábja jelenleg még nem szólalt meg az ügyben, tudható például, hogy védelmi minisztere létező folyamatnak tartja a globális felmelegedést, amely szerinte Amerika katonai érdekeit is negatívan befolyásolja. James Mattis szerint a környezeti változások globális szinten okoznak instabilitást, és így közvetlenül és rövid távon érintik az Egyesült Államokat.

De ugyanígy hisznek a globális felmelegedésben és annak veszélyeiben Amerika legnagyobb cégeinek vezetői. Ugyanakkor egy sor republikánus szenátor nyíltan állt ki az elnök mellett.

Párizs-Pittsburgh tengely

A hír amerikai fogadtatására jellemző, ahogy Pittsburgh városának vezetője visszaszólt Trumpnak. Ismeretes, hogy az amerikai elnök a klímaegyezményről való elképzeléseit is kirajzolva úgy jelentette be a döntést: „Azért választottak meg, hogy Pittsburgh polgárait képviseljem, ne Párizsét".

A város polgármestere, Bill Peduto ugyanakkor leszögezte, hogy Pittsburgh a választásokon Hillary Clintont szavazta meg. „Tény: Hillary Clinton a szavazatok 80 százalékát kapta meg Pittsburghben. Pittsburgh továbbra is a világ többi részével van, és követi a párizsi egyezményt.”

Párizs polgármestere, a Trump kritikusaként ismert Anne Hidalgo pedig úgy reagált: „Trump megint csak hibázott. Párizs és Pittsburgh együtt áll ki a párizsi egyezmény mellett” - számolt be a Guardian.

Európa nagyon kiakadt

Trump döntése sokkolta Európát. Franciaországot annyira megrázta a döntés, hogy frissen megválasztott elnökük egyenesen angol nyelven kelt ki Trump ellen. „A döntés hiba volt Amerika és a bolygónk szempontjából is” - nyilatkozta Emmanuel Macron, aki Amerika tudósaihoz, mérnökeihez, vállalkozóihoz és felelős polgáraihoz intézte beszédét. Arra kérte őket, hogy fogjanak össze, és közösen dolgozzanak ki megoldásokat a klímaváltozások elkerülésére.

„Az Egyesült Államok hátat fordított a világnak, de mi nem fogunk hátat fordítani az amerikaiaknak” - mondta egy francia nyelvű beszédében az elnök, írta a Telegraph

A kilépés spirituális fordulatot hozott a jellemzően visszafogottan nyilatkozó Angela Merkelnél.

Azt mondom mindenkinek, akinek fontos a bolygónk jövője, hogy menjünk tovább együtt az úton Földanyánkért.

"A párizsi klímaegyezmény elengedhetetlen ahhoz, hogy "megőrizzük a teremtést" - mondta a német kancellár. „Donald Trump amerikai elnök döntése "rendkívül sajnálatos, és akkor még nagyon visszafogottan fogalmaztam" - tette hozzá. Angela Merkel szerint a közös munka nem éll le: „Az eddiginél is eltökéltebben fogunk össze, hogy sikeresen megbirkózzunk az egész emberiség előtt álló olyan kihívásokkal, mint a klímaváltozás".

A Vatikán a tudományra hivatkozik

Trump döntése olyan, mint egy pofon – érkezett Trump klímadöntésére reakció a legmeglepőbb helyről, a Vatikánból. Marcelo Sanchez Sorondo püspök egyenesen odáig ment, hogy kijelentette:

Azt állítani, hogy olajra és szénre kell támaszkodnunk olyan, mintha valaki azt állítaná, hogy a Föld nem kerek.

"Trump abszurd döntését nem más, mint a pénzcsinálás vágya diktálta" – nyilatkozta a Reutersnek a Pápai Tudományos Akadémia vezetője, kiemelve, hogy vélhetően az olajlobbi áll a döntés mögött.

Közismert, hogy Ferenc pápa igen határozottan foglalt állást a globális felmelegedés elleni harcban. Trump látogatásakor a 2015-ös enciklikus levél egy példányával lepte meg az elnököt. A levél a környezetvédelem fontossága mellett azt is hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozást az emberi tevékenység okozta. Trump korábban többször kijelentette ugyanakkor, hogy nem hisz a globális felmelegedésben.

„Ez tragédia mindannyiunk számára” – nyilatkozta Marcelo Sanchez Sorondo püspök.

Kína és az EU kitart

"Az Európai Unió és Kína minden korábbinál fontosabbnak tartja a fellépést a klímaváltozás ellen és az átállást a tiszta energiára" – olvasható a nyilatkozatban, amelyet Li Ko-csiang kínai kormányfő, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke írt alá.

Az ENSZ meteorológiai szervezete (WMO) pedig egy gyors becslést is kiadott.

Az évszázad végéig 0,3 Celsius-fokos többletemelkedést jelenthet a globális felmelegedésben Donald Trump döntése.

Putyin megvédte Trumpot

"Nem ítélkeznék most Trump elnök fölött, hiszen Barack Obama korábbi elnök hozta meg a döntést a csatlakozásról a párizsi klímaegyezményhez, lehet hogy a hivatalban lévő elnök úgy gondolja, ez nem volt átgondolt lépés, lehet, hogy szerinte nincsenek meg az ehhez szükséges források" – mondta az orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Az MTI szerint hozzátette azt is, hogy szerinte nem volt szükséges kilépni a párizsi egyezményből, mert az keretjellegű, elég lett volna újratárgyalni az Egyesült Államokra vonatkozó kötelezettségvállalást.

Rovatok