Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadás Londonban: gázolás, késelés, hét halott, 48 sérült

2017. június 3., szombat 00:00 | hat éve frissítve

Cikkünket frissítjük.

Gyalogosokat gázolt el szombat este egy fehér furgon London egyik legismertebb hídján, a London Bridge-en. A hidat lezárták, a helyszínen nagy erőkkel felvonultak a fegyveres rendőri egységek. A BBC-nek beszámoló szemtanúk szerint a jármű nagyjából 80 km/h-val haladt, a városközpont irányából érkezett, szándékosnak tűnt a gázolás.

Először 5-6, később, 20, hajnalra már több mint 30 sérültről adtak hírt, a helyszínen tartózkodók szerint a hídon nagyjából százan lehetettek, amikor a kisteherautó az emberek közé hajtott. Mivel felmerült a lehetősége, hogy néhányan akár a folyóba is eshettek, a rendőrség csónakokat is küldött a vízre.

A furgon továbbhajtott, a támadók kiszálltak késekkel. A London Bridge-hez közeli Borough Market-nél rontottak be egy étterembe, és a vendégekre támadtak, többeket megsebesítettek. "Ezt Allahnak", kiabálták az őrjöngés közben. A rendőrök lelőttek három támadót, megsebesült egy rendőr is.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap közölte, hogy a 8 rendőr szombat este mintegy ötven lövést adtak le, hogy megállítsák a merénylőket, akik bombamellénynek látszó öltözéket viseltek. Az is kiderült, hogy nem valójában nem bombamellény volt rajtuk.

Volt egy harmadik helyszín is, a hídtól jóval távolabbi, délre fekvő Vauxhall, itt szintén késelés történt, de a rendőrség hamarosan tisztázta, hogy az eset nem kapcsolódik a többihez.

A rendőrök lezárták a környéket, elterelték a forgalmat, arra kérték az embereket, hogy ne menjenek ezekre a helyekre, a helyszínek kiürítésében segítettek a taxisok is. Nem sokkal később többen is arról számoltak be, hogy robbanások hangját is hallották a Borough Marketnél, meg nem erősített hírek szerint ezek a rendőrség által kontrollált robbantások voltak.

Az alábbi videón az látszik, ahogy a rendőrök egy bárban arra kérik az embereket, hogy feküdjenek a földre.

BREAKING NEW VIDEO: several London police officers enter bar at London Bridge telling people to get down. pic.twitter.com/wOvGxDzKeE

— Mark Robinson (@robboma24) June 3, 2017

A kora reggeli adatok szerint 48 sebesültet vittek öt kórházba a mentők, plusz rajtuk kívül könnyebb sérülteket a helyszínen elláttak. Több mint 80 mentős segített a helyszínen. Azt is közölték a brit lapok, hogy az első mentő 6 perccel a hívás után érkezett a helyszínre. A francia külügyminiszter vasárnap közölte, hogy egy francia állampolgár meghalt a támadás során. Összesen 7 francia sérült meg, közülük négy súlyosan. Két ausztrál és egy új-zélandi is érintett. Magyar sérültről nem tud a külügy. 

A hírek sokáig hat halottról szóltak, aztán vasárnap délelőtt 11 előtt közölték, hogy elhunyt egy hetedik áldozat is.

A furgon egy bérautó volt.

A rendőrség vizsgálja, hogy mindez egy szélesebb hálózat támadása volt-e, de az első hatósági nyilatkozatok szerint valószínűleg a merénylet összes résztvevőjét megölték, azaz hárman tervelhették ki és hajthatták végre a támadást. A szemtanúk beszámolóit itt olvashatják.

Sadiq Khan, London polgármestere vasárnap reggel a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: nem változik a hivatalos meghatározás alapján súlyos fenyegetettséget jelző jelenlegi terrorkészültségi szint. Azt is mondta, hogy nem volt hibás intézkedés a terrorkészültség mérséklése, hiszen a jelenlegi, második legmagasabb riasztási fokozat is rendkívül erőteljes rendőri készenlétet jelent.

Leállt a kampány

Theresa May brit miniszterelnök megszakította kampánykörútját, hogy visszatérjen a Downing Street 10-be, azt mondta, terrortámadás történhetett, a rendőrség is így kezeli az ügyet. Theresa May kormányfő elnökletével vasárnap délelőtt összeül a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA. A csütörtöki brit választásokig leállt a kampány. Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek és Jeremy Corbynnak, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjének is lett volna egy-egy nagyszabású kampányrendezvénye vasárnap, de ezeket nem tartják meg.

Donald Trumpot is értesítették a történtekről, az Egyesült Államok Külügyminisztériuma is követi az eseményeket.

Whatever the United States can do to help out in London and the U. K., we will be there - WE ARE WITH YOU. GOD BLESS!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 3, 2017

És Macron is kifejezte az együttérzését:

"France stands by the UK, today more than ever! My thoughts are with the victims and their families" says President Macron @Number10gov https://t.co/RhHi7B7B8h

— French Embassy UK (@FranceintheUK) June 4, 2017

Angela Merkel azt közölte: "Határokon átívelő egységben állunk a gyászban, de az elszántságban is. A terrorizmus minden formájával való harcban a britek oldalán állunk szilárdan és eltökélten."

Két és fél hónap alatt három támadás

Március vége óta ez a harmadik terrortámadás Nagy-Britanniában. Március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Nem egészen két hete, Ariana Grande amerikai énekesnő manchesteri popkoncertjének helyszínén egy öngyilkos merénylő, a 22 éves, líbiai származású, de manchesteri születésű Salman Abedi öngyilkos pokolgépes merényletet hajtott végre, 22 embert megölve.

A manchesteri merényletben 117-en szenvedtek kórházi kezelést igénylő sérüléseket. A halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány. Ez volt a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta.

Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve. A múlt havi manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték.

Idővonalon az elmúlt évek európai terrortámadásai

Amber Rudd belügyminiszter a napokban részletek nélkül elmondta: a brit elhárító szolgálatok 2013 óta tizennyolc nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg, közülük ötöt a Westminster hídon márciusban elkövetett merénylet óta.

Borítókép: Hannah Mckay / Reuters.

Rovatok