Index Vakbarát Hírportál

Horvátország: 21 megyéből 12-ben nyert a kormányzó párt

2017. június 5., hétfő 01:13

A jobboldali kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) lett a helyhatósági választások győztese Horvátországban, írja az MTI a horvát központi választási bizottságra hivatkozva.

A HDZ a 21 megyéből 12-ben nyert. A 127 városból 62-ben választottak HDZ-és polgármestert, a 420 járásból pedig 204-ben HDZ-és elöljárót, vagyis az 576 közigazgatási egységből 279-et szerzett meg a kormányzó párt.

A helyhatósági választások második fordulójában hat százalékkal kevesebben mentek el szavazni, mint az első fordulóban. A részvételi arány 40 százalék volt.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke elégedett az eredménnyel.

Davor Bernardic, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke is jónak értékelte az eredményeket. Mint mondta: a korábbi választásokhoz képest öttel több városban van polgármesterük.

Az SDP-nek 2013-tól három megyében és 45 városban volt elöljárója, valamint 27 városban polgármestere.

Bernardic sajnálatát fejezte ki, hogy Zágrábban Anka Mrak Taritas, a szociáldemokraták és a liberális Horvát Néppárt (HNS) közös jelöltje nem tudott győzni. A fővárosban újra Milan Bandic polgármestert választották meg, aki így hatodik mandátumát nyerte el a helyhatósági választásokon, nem egészen három százaléknyi különbséggel.

Rovatok