Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam felelős a halállal végződő melbourne-i túszejtésért

2017. június 6., kedd 14:53

Ausztrália miniszterelnöke, Malcolm Turnbull kedden közölte: a hétfpi, egy férfi halálávall végződő melbourni túszejtést terrorista cselekményként kezelik, miután az Iszlám Állam bejelentkezett elkövetőként. A dzsihadista szervezet azzal indokolva tettét, hogy Ausztrália tagja az amerikai vezetésű terrorellenes koalíciónak.

"Az Iszlám Állam katonája a koalíciós országok polgárai elleni támadásokat sürgető felszólításra hajtotta végre a tettét az ausztráliai Melbourne-ben", írta a terrorszervezet az MTI beszámolója szerint. Az ausztrál rendőrség közölte, hogy vizsgálja az Iszlám Állam bejelentését.

1 halott, 3 sérült

Hétfőn egy fegyveres férfi túszul ejtett egy nőt egy apartmanban Ausztrália legnagyobb városában, Melbourne-ben. A kiérkező rendőrök próbáltak tárgyalni vele, de a férfi tüzet nyitott rájuk és három rendőrt meg is sebesített mielőtt agyonlőtték. Ezután a helyszínen megtalálták egy férfi holttestét, akit még a túszejtés előtt lőhetett le a fegyveres.

A férfinek már több korábbi bűncselekmény is fűződik a nevéhez, egy betörés miatt csak feltételesen volt szabadlábon volt a támadás idején is, valamint 2009-ben támadást tervezett egy Sidney-ben működő katonai támaszpont ellen, de ezt időben észlelték a hatóságok, írja a Newsweek. A terrorista 29 éves, szomáliai származású, ausztrál állampolgár volt.

Rovatok