Index Vakbarát Hírportál

Egy marokkói-olasz férfi a harmadik londoni terrorista

2017. június 6., kedd 12:41 | aznap frissítve

A Corriere della Sera értesülései szerint egy marokkói-olasz származású 22 éves férfi lehet a londoni terrortámadás harmadik elkövetője. A Scotland Yard a cikk megjelenése után nem sokkal megerősítette ezt az információt. Állításuk szerint Youssef Zaghbanem hívta fel magára sem a Scotland Yard, sem pedig az MI5 figyelmét.

Az olasz lap - amit az MTI idézett - úgy tudja,  hogy a férfi 1995-ben született a marokkói Fezben, majd Bolognában és London keleti részén élt. 2006-ban az olasz hatóságok feltartóztatták, amikor Törökországba akart repülővel eljutni, hogy onnan Szíriába utazzon tovább. Lefoglalták útlevelét és telefonját, amelyen nem találtak szélsőséges tartalmat, csak vallásos üzeneteket és oldalakat. Nemzetközi terrorizmus gyanújával feljelentették, de nem emeltek ellene vádat. Az olasz hatóságok az esetet a marokkói és a brit hatóságoknak is jelezték.

Zaghba egy londoni étteremben dolgozott, és folyamatos kapcsolatban állt Bolognában élő anyjával. Utoljára 2016-ban járt Olaszországban. Eddig a brit hatóságok a három terrorista közül kettőnek a kilétét hozták nyilvánosságra. Az egyik a 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a másik, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkóinak és líbiainak vallotta magát.

A három terrorista szombaton késő este egy bérelt fehér furgonnal felhajtott a London híd járdájára, ahol gyalogosokat gázoltak el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéseltek. A támadásban heten meghaltak, 48-an megsérültek, 18 sérült állapota továbbra is válságos. A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhármukat az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. A nyolcfős terrorellenes osztag összesen 50 lövést adott le az akcióban.

A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. A témában írt összes cikkünket itt találja meg.

Rovatok