Index Vakbarát Hírportál

Nagyot nyerhet Macron újdonsült pártja

2017. június 7., szerda 12:59

Akár az elmúlt hetven év legnagyobb parlamenti többségét is összehozhatja a májusban megválasztott francia elnök pártja a június 11-i parlamenti választásokon – legalábbis az OpinionWay felmérése szerint, idézte az eredményt a France24.com. 

Az 577 fős Nemzetgyűlésből az En Marche! 350-400 mandátumot is elnyerhet, így tehát Emmanuel Macron az elnöki után a parlamenti választáson is felforgathatja a pártok megszokott, bár már régóta repedező, bebetonozott pozícióit.

A februárban még biztos elnöki befutónak tűnt Francois Fillon jobbközép pártjának a felmérés szerint be kell érnie 110-130 hellyel, a jelöltjével az elnökválasztáson csak ötödik helyre befutó szocialisták annak is örülhetnek, ha a frakcióalapításhoz minimálisan szükséges 15 mandátumot begyűjtik. (Ennek fényében különösen nagy siker volt Macron győzelme, elvégre a 39 éves politikus még a szocialista kormány minisztere volt az elmúlt évtizedek legnépszerűtlenebb elnökeként távozott Francois Hollande idején.)

A felmérés szerint az elnökválasztáson második körbe jutott Marine Le Pen biztosan ott lesz a parlamentben, a Nemzeti Front viszont nem feltétlenül szerez elég képviselői helyet a frakcióalapításhoz. Megengedőbbek viszont a szélsőbalos, az elnökválasztáson meglepően jól szerepelt Jean-Luc Mélenchon pártjával, amelynek 15-40 széket jósolnak.

A magát progresszív pártként leíró, a jobb-bal hagyományos felosztásával szakítani akaró En Marche! esélyét növeli, hogy elemzők szerint még tart Macron győzelmi lendülete, „politikai mézesheteit” éli a választókkal.

Rovatok