Index Vakbarát Hírportál

Trump válságot kezel: felhívta a katari emírt

2017. június 8., csütörtök 05:05

Donald Trump amerikai elnök szerdán telefonon egyeztetett Tamim bin Hamad Al Thani katari uralkodóval. A telefonhívást az amerikai elnök kezdeményezte, a Fehér Ház közleménye szerint azért, hogy felajánlja segítségét Tamim emírnek a Katar körül kialakult válság enyhítéséhez. 

A közlemény szerint Trump "megismételte, hogy egy egységes Öböl-menti Együttműködési Tanács és egy erős partnerkapcsolat az Egyesült Államok és az Öböl-menti Együttműködési Tanács között alapvető fontosságú a terrorizmus legyőzéséhez és a térség stabilitásának előmozdításához". 

Trump azt mondta a katari emírnek, hogy Washington kész valamennyi érintett fél között közvetíteni a nézetkülönbségek elsimítása érdekében, ha szükséges, akár a Fehér Házban megtartott találkozó keretei között is. 

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy az elnök álláspontja híven tükrözte Rex Tillerson külügyminiszternek a héten többször is hangoztatott állásfoglalását, miszerint az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy segítsen az Öböl-menti Együttműködési Tanácsnak az egység kikovácsolásában. 

Trump elnök kedden - szintén telefonon - Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal tárgyalt. A vahhábita királyság uralkodójának szintén az Öböl-menti országok egységének fontosságát hangsúlyozta, leszögezve, hogy ennek "sorsdöntő szerepe van" a terrorizmus legyőzésében és a térség stabilitásának garantálásában.

Miután korábban nyolc ország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral - arra hivatkozva, hogy Doha terroristákat támogat és beleavatkozik a belügyeikbe - szerdán Szenegál  is bejelentette, hogy konzultációra visszahívja katari nagykövetét, Mauritánia kedden szakította meg kapcsolatait Katarral, Gabon szintén elítélte az emírséget.  

Szaúd-Arábia tíz feltételt támasztott Katarnak a diplomáciai kapcsolatok helyreállításához - állította kedden a Sky News Arabia hírtelevízió. A feltételek között a beszámoló szerint szerepel, hogy Doha szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, utasítsa ki az országból a Muzulmán Testvériség és a Hamász szervezetek összes tagját, valamint fagyassza be a radikális iszlamista szervezetek folyószámláit a katari bankokban. Ezen felül Szaúd-Arábia követeli, hogy a dohai székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió azonnal változtasson a szerkesztőségi politikáján, és cseréljék le vezetőségét.

Rovatok