Index Vakbarát Hírportál

Trumpra most dobta le az atombombát az FBI kirúgott vezetője?

2017. június 8., csütörtök 08:04

Nagy csapás lehet Donald Trumpra, amit az FBI kirúgott igazgatója, James Comey állít, miszerint az elnök azt szerette volna, ha a szövetségi nyomozók nem vizsgálják menesztett tanácsadója, Michael Flynn orosz kapcsolatait – nagyjából így összegezhetőek a CNN és más, az elnökkel kritikus amerikai sajtóorgánumok kommentárjai.

Ugyanakkor a Trump-párti Fox News nem is annyira Comey állításán rugózik, hanem saját, meg nem nevezett forrására hivatkozva azt állítja, hogy a volt FBI-vezető nyilatkozata egyeztetve volt az oroszügyek vizsgálatával megbízott Robert Muellerrel. 

A CNN kommentárja szerint Comey atombombát dobott Trumpra. A CNN cikkének szerzője azon döbbent meg, hogy Comey május 9-i kirúgásáig összesen kilencszer beszélt Trumppal, miközben Obamával mindössze kétszer az idő alatt, amíg az előző elnök hivatalban volt. De ennél is érdekesebb, hogy a Trumppal való beszélgetésről Comey úgy érezte, emlékeztetőt kell írnia – noha az Obamával folytatott beszélgetéseinél ez fel sem merült. Ennek pedig az az oka, hogy Trump befolyásolni akarta az FBI nyomozását. 

A Washington Post szerint Comey még zárt ajtók mögött is beszélni fog, hiszen nyilvánosan nem beszélhet titkos információkról, márpedig FBI-igazgatóként szinte csak ilyenekkel találkozott a munkája során. Eszerint tehát még más is lehet a tarsolyában, ami esetleg terhelő lehet Trumpra. 

Ugyanakkor a nemzeti hírszerzés, valamint a nemzetbiztonsági ügynökség (NSA) vezetője is azt nyilatkozta a szenátusi meghallgatásán, hogy nem éreztek nyomást Trump részéről, tehát az elnök nem akarta befolyásolni az oroszországi ügyeket.

Comey szerint Trump valóban felszólította, hogy ejtse a volt biztonsági tanácsos, Michael Flynn elleni nyomozást, akiről végül kiderült, több szálon kötődik Oroszországhoz. Február 14-én, egy nappal Flynn lemondása előtt Trump egy terrorizmusellenes megbeszélés után mindenki mást kiküldött az Ovális Irodából, Comey-nak pedig azt mondta:

Remélem, el tudod ezt engedni. Flynn egy jó srác.

Comey jegyzetei alapján Trump egy januári vacsorán azt mondta neki: „Hűségre van szükségem, hűséget várok el.” Comey erre írása szerint nem reagált, sem arckifejezéssel, sem válasszal, hanem a kínos csönd után elterelte a témát. Trump állítólag később még egyszer visszatért a lojalitásra, mikor Comey azt mondta neki: „Mindig számíthat az őszinteségemre.”

Az viszont Trump malmára hajtja a vizet, hogy a volt FBI-igazgató a jegyzet alapján háromszor is megerősítette neki: nem áll vizsgálat alatt. Az orosz vizsgálattal kapcsolatos kérései ugyanakkor nyugtalanították a Szövetségi Nyomozóiroda igazgatóját.

Trump a vacsorán azt is megkérdezte tőle, akar-e FBI-igazgató maradni, amit Comey furcsállt, mert az este során az elnök kétszer is elmondta neki, hogy szeretné, hogy maradjon. A volt igazgató úgy érezte, a beszélgetés célja az volt, hogy azt érezze, kérnie kell az állását az elnöktől, és ezáltal kialakuljon egy alá-fölérendeltségi viszony. 

Március végén újra találkoztak, ekkor Trump az orosz prostitúciós szivárogtatás miatt nagyon elégedetlen volt. Comey jegyzetei szerint az elnök azt mondta neki: „Semmi közöm Oroszországhoz, sosem kurváztam Oroszországban, mindig azt gondoltam, hogy ott megfigyelnek.”

Az elnökkel április 11-én találkozott utoljára, aki azt mondta neki: „Nagyon hűséges voltam hozzád, mert tudod, van az a dolgunk.” Comey ekkor nem kérdezett rá, milyen „dolgukra” gondolt. 

Rovatok