Index Vakbarát Hírportál

Felrobbantotta magát egy nő egy iraki piacon

2017. június 9., péntek 14:28 | aznap frissítve

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a Bagdadtól 60 kilométere délre fekvő el-Muszajja városának belvárosi piacán, a támadásban legalább 20-an meghaltak, és 34-en megsebesültek - közölte az iraki belügyminisztériumra hivatkozva az MTI. Az áldozatok száma nem végleges, még növekedhet.

A biztonsági szolgálat egyik illetékese azt mondta, hogy a merénylő nő volt, aki egész testét takaró ruhája alá rejtette a pokolgépet. A robbanás következtében több környékbeli bolt és piaci bódé megsemmisült, több gépkocsiban keletkeztek károk. A merénylet után néhány órával robbantás történt az el-Muszajjától délnyugatra fekvő Kerbelában, a síiták szent városában is. Ott kilencen haltak meg és 16-an sebesültek meg.

Ahogy az elmúlt hónapokban mindig, a mostani két támadás elkövetőjeként is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett. Szintén pénteken egy család 13 tagja lelte halálát, amikor rakétatámadás ért a házukat az észak-iraki Moszul nyugati részének óvárosi felében - közölték helyi lakosok a dpa német hírügynökséggel. A szemtanúk elmondták, hogy nem tudják, hogy ki és miért lőhette ki a rakétákat, sem azt, hogy az ismeretlenek pontosan mikor hajtották végre a támadást. Az iraki kormány a támadás hírét egyelőre nem kommentálta.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az észak-iraki nagyváros felszabadítására. A város keleti felét januárra megtisztították a szélsőségesektől, és februárban a Tigris folyó nyugati partján fekvő városrész ostroma is megkezdődött. Az óváros nagy része még mindig a dzsihadisták kezén van.

Rovatok