Index Vakbarát Hírportál

May összehozta a koalíciót

2017. június 9., péntek 10:17

Összehozta a kormánykoalíciót Theresa May a toryk számára csalódást hozó választási eredmények után. A kormányfő az északír Demokratikus Unionista Párttal (DUP) biztosítja az elvesztett parlamenti többséget – derült ki a kormányfő rövid nyilatkozatából, amelyet a királynőnél tett látogatása után tett.

May ígéretet tett rá, hogy 

kormánya végigviszi a brexitet, a tárgyalások késedelem nélkül megkezdődnek 10 nap múlva.
  

A "bizonyosság" szó többször visszatért a rövid beszédben, amely szerint a kormány stabilitása a legfontosabb. May szerint egyedül a konzervatívok és a DUP biztosította többségnek van meg a legitimitása a kormányzáshoz, amelynek feladata az EU-val való új, fejlődést biztosító kapcsolat kialakítása mellett egy olyan ország felépítése öt éven belül, ahol sem közösségeket, sem egyéneket nem hagynak magukra.

Beleszaladtak a vereséget jelentő győzelembe

Theresa May öngólt rúgott azzal, hogy kiírta az előrehozott választásokat, mivel a konzervatívok a korábbi szűk többségüket is elvesztették, így önállóan nem alakíthattak stabil kormányt. A toryk veresége miatt a kormányfőt lemondásra szólította fel a választásból megerősödve kijött Munkáspárt vezetője.

Igaz, Jeremy Corbynnak sem lenne meg a többsége koalíciós társakkal sem, amire a toryknak az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) tíz képviselője jelentette az egyetlen esélyt.

A megállapodást nyélbe is ütötték.

– a sajtóértesülést végül Theresa May magyar idő szerint kettő órakor tett bejelentése erősítette meg.

Néhány órával korábban még nem túl sok jót ígért a DUP vezetője: „Hihetetlenül nehéz este vár rá” – üzente Maynek a BBC-n keresztül Arlene Foster, aki szerint a kormányfő túlélése azért is kétséges, mert több mint száz fős többséget ígért a kampányban pártjának, ami helyett most az eddig biztosított szűk abszolút többség is elolvadt.

Foster akkor azt mondta, a hétvégén fognak beszélni Mayjel, de most még korai lenne megmondani, mit fog tenni a DUP – ehhez képest siker a megállapodás, ha tényleg összejött. Kérdés persze, meddig tarthat ki a koalíció.

Corbyn győzött, de nem nyert

A nagy erősödés miatt magát győztesként ünneplő Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn első nyilatkozataiban a mandátumok alakulásából láthatta, hogy sikere még nem győzelem, de a konzervatívok bukást jelentő győzelme sem igazi vereség, ezért nem is a kormányzásról beszélt, hanem arról, hogy pártja "készen áll az ország szolgálatára."

Legfontosabb feladatként a brexit tárgyalás levezetését jelölte meg – vagyis épp azt, ami minden bizonnyal sokkal nehezebbé válik a csütörtöki választási eredmény után. Ugyanakkor joggal mondhatja, hogy pártja a választás nagy nyertese, még akkor is, ha a toryk mögött maradt, hiszen 260 mandátum fölé tornászta eddig 232 fős frakcióját.

Ugyanakkor a Munkáspárt nem zárta ki, hogy kisebbségi kormányt hozzanak létre. Az árnyékkormány pénzügyminisztere szerint biztosítható az alkalmi többség, amely még mindig megbízhatóbb lenne, mint a konzervatívok és a DUP koalíciója. John McDonell szerint a tory kormányfő mindenképp béna kacsa lenne a koalícióban.

A Momentum is elégedett

A Munkáspárt győzelemmel felérő eredményét ünnepelte a Momentum is – amely a Munkáspárt szervezeteként 24 ezer aktivistával támogatta a kampányt. A Momentumot vezető Adam Klug szerint szervezete alapvető szerepet játszott a Munkáspárt sikerében, amely nyomán kijelentette: „Azt hiszem ezzel véget ért a politizálás korábbi módja.”

May a Guardian forrásai szerint nem kíván lemondani. Egyelőre nem mondott beszédet, így nem tudni, mit is tervez a kormányfő, akire pártján belül is neheztelnek az elrontott kampányért, amely miatt az előre hozott választás kiírásakor a Munkáspárttal szemben meglévő 16-20 százalékpontos előnyüket nem tudták mandátumokra fordítani. 

„Hiba volt azt hinnünk, hogy nyerhetünk” – mondta ki a nyilvánvaló tényt a korábbi oktatási miniszter. A Mayt egyébként támogató Nick Morgan szerint a kormányfő elkötelezett az iránt, hogy kormányt alakítson, de elismerte, hogy a választások nyomán nehezebb lett a párt helyzete. „Az emberek tisztán akarnak látni a vezetést illetően, hiszen 11 nap múlva megkezdődnek a rendkívül fontos brexit-tárgyalások.” A politikus úgy látja, magyarázatra szorul, miért alakult így az eredmény.

A skót függetlenségiek is szomorúak

A szinte mindenkinek vereséget hozó választáson a Skót Nemzeti Párt (SNP) is nagy veszteséget szenvedett el. A párt harmadik erő maradt ugyan, de 54 képviselőjéből csupán 34 maradt – ami azt is jelenti, hogy a brexit miatt tervbe vett újabb függetlenségi népszavazás esély csökkent. (A függetlenségpárti SNP azzal indokolta az elszakadásról szóló népszavazás megismétlésének tervét, hogy az EU-párti országrész helyzete megváltozott a brexitről szóló népszavazás után.)

Nicola Sturgeon csalódásnak nevezte az SNP teljesítményét, de a pártelnök nem jelentette be lemondását.

A UKIP vezetőjét is elsodorta a választás

A brexit mellet kampányolva tavaly csúcsra jutott a párt, az előző választáson 12 százalékot szerzett – igaz, a választás rendszer miatt ez csak egy mandátumot jelentett – most viszont alig több mint két százalékot kapott az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), ami nagy vereség akkor is, ha így is szerzett egy mandátumot. A párt a brexitről szóló népszavazási siker után zavarba hozta támogatóit, amikor Nigel Farage pártelnök – aki évtizedeken át az EU parlamentjében ekézte az EU-t – lemondott a párt vezetéséről, de EP mandátumát megtartotta.

Kevésbé meglepő utódjának pénteki bejelentése: Paul Nuttall a gyenge eredményre hivatkozva távozott az EU-ellenes párt éléről.

Rovatok