Index Vakbarát Hírportál

Semjén Zsolt: A magyar fél kész eladni részesedését az INA-ban

2017. június 9., péntek 00:34

A miniszterelnök-helyettes csütörtökön késő este a horvát közszolgálati televízióban beszélt a Mol-INA-ügyről és a horvát kormányválság okozta nehézségekről. Ugyanakkor péntekre már lehet kormánya Horvátországnak.

Amennyiben a horvát fél ajánlatot tesz és üzleti alapon meg tudnak állapodni, a magyar fél kész eladni részesedését az INA horvát olajipari vállalatban - mondta Semjén Zsolt, kiemelve, hogy a helyzet rendezésében nehézséget jelent, hogy a Horvátországnak nincs stabil kormánya. "Magyarország számára óriási versenyelőnyt jelent, hogy egy erős és stabil kormánya van, és ezért nagyon gyorsan tud törvényeket hozni, ha azt a gazdasági helyzet indokolja" - tette hozzá, de azt is mondta, hogy "kormányok jönnek, kormányok mennek, de a horvát és a magyar nép marad, Horvátország és Magyarország marad, és ezt kell alapul venni."

Semjén reményét fejezte ki, hogy mielőbb stabil kormánya lesz Horvátországnak, amellyel hosszú távon gyümölcsözően, bizalmi alapon tudnak együttműködni, és rövid időn belül Orbán Viktor magyar és Andrej Plenkovic horvát kormányfők is találkoznak. "Szívesen látjuk a horvát miniszterelnököt Magyarországon" - idézi a KDNP-s politikust az MTI.

Ez a vágya pedig akár hamarabb is teljesülhet, mint azt gondolta volna, ugyanis Andrej Plenkovic kormányfő ezzel nagyjából egy időben, csütörtökön késő este rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pénteken várhatóan megalakul az új kormány Horvátországban. 

Eszerint a jobbközép kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a liberális Horvát Néppárttal (HNS) kötött új koalíciót, miután megállapodtak a nemrég megüresedett négy miniszteri hely betöltéséről.

Horvátországban kormányválság alakult ki, miután Andrej Plenkovic kormányfő április végén kezdeményezte a kisebbik koalíciós párt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) minisztereinek leváltását, mert támogatták az ellenzéki szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát a pénzügyminiszterrel szemben. A koalíció felbomlásával a parlamenti többség is bizonytalanná vált. Amennyiben a kormányfőnek nem sikerült volna az új többség létrehozása, amelyet a helyhatósági választások utánra ígért, várhatóan néhány hónapon belül előrehozott parlamenti választást írtak volna ki az országban - két év alatt a harmadikat.

Ahhoz, hogy pénteken a parlament megszavazza az új miniszterjelölteket, a 151 fős parlamentben 76 szavazatra van szükség. Arra az újságírói kérdésre, hogy a HDZ-nek lesz-e elegendő támogatói szavazata a nemzetgyűlésben, a kormányfő az válaszolta: "elég lesz". 

Rovatok