Index Vakbarát Hírportál

Fellebbezünk Strasbourg ellen a bangladesi menekültek miatt

2017. június 10., szombat 09:23

Magyarország fellebbez a strasbourgi bíróság bangladesiekkel kapcsolatos döntése ellen, írta az MTI. Az Emberi Jogok Európai Bírósága két bangladesi menedékkérővel kapcsolatban döntött márciusban, ez ellen fellebbez a magyar kormány - közölte Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Völner nyilatkozatát az MTI "Magyarországnak nem szabad asszisztálni a Soros-féle migránsbizniszhez" címmel hozta le.

A strasbourgi bíróság márciusi döntése szerint a magyar hatóságok az emberi jogi egyezményt megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában. Mikor visszaküldték őket Szerbiába, felmerült annak kockázata, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadó központokban.

Völner elmondta: A döntésből következő joggyakorlat az elmúlt időszaknál is erősebb, globális migrációs hullámot indíthat el Európa felé, a gazdasági bevándorlók tömege ellehetetlenítené a schengeni egyezményt és az európai államok menekültügyi intézményrendszerét, és növelné a terrorveszélyt.

Vitatható a döntésnek az a része, ami szerint a tranzitzóna fogva tartást jelent, illetve, hogy Szerbia nem biztonságos ország - tette hozzá. Völner szerint az érintettek nem is beszéltek konkrét üldöztetésről a magyar hatóságok előtt, de miközben a Magyar Helsinki Bizottság felkarolta az ügyet, az állítólagos menekülteknek már nyoma veszett.

A magyar fellebbezésről várhatóan még idén, akár pár héten belül is dönthetnek. Akkor van esély az elsőfokú döntés megváltoztatására, ha globális jelentőségű problémát, vagy a bíróság ítélkezésének alapjául szolgáló egyezmény lényegét érint az adott ügy. Az Igazságügyi Minisztérium szerint ez az ügy ilyen.

A strasbourgi bíróság szerint az ügyben Magyarország a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a kínzás tilalma, illetve a hatékony jogorvoslat tekintetében is megsértette az emberi jogi egyezményt. Az elsőfokú döntés szerint a magyar államnak a két menedékkérő részére mintegy húszezer euró kártérítést, továbbá a perköltséget kell kifizetnie.

Rovatok