Index Vakbarát Hírportál

Sokkal nagyobb teherautót akartak a londoni terroristák

2017. június 10., szombat 09:33

London terrorelhárítási vezetője, Dean Haydon és a rendőrség új információkat közölt péntek este a London hídi merényletről. A terroristák egy 7,5 tonnás teherautót akartak eredetileg kibérelni a gázoláshoz, írja az MTI. Egy ilyen járművel (bár ez még mindig kisebb, mint amit a 86 halálos áldozatot követelő nizzai merényletnél használt az a támadó) sokkal több áldozatot szedhettek volna, mint azzal a Renault-val, amelyet végül béreltek. A BBC szerint a bérlés kifizetését nem tudta lebonyolítani az egyik elkövető, Khuram Shazad Butt, ezen múlott, hogy nem sikerült.

A Renault-ban gyújtóbombákat helyeztek el, hogy bevessék őket a késeléses ámokfutás után. Haydon arról is beszélt újságíróknak, hogy a nyomozók az egyik terrorista lakásán találtak egy Koránt, ki volt nyitva egy olyan oldalon, ahol a mártíromságról van szó.

Bár az Iszlám Állam jelentkezett a terrortámadás megszervezőjeként, Haydon szerint nincs arra bizonyíték, hogy bárki irányította volna az elkövetőket akár Nagy-Britanniában, akár külföldön. A nyomozóknak még nem sikerült kideríteniük, hogy a három ember, akiknek merőben különböző előéletük volt, milyen körülmények között találkozott, mondta.

A múlt szombati merényletnek nyolc halálos áldozata és ötven sérültje volt. A három támadót a rendőrség még a késeléses ámokfutás közben agyonlőtte, a gyújtóbombákat már nem volt lehetőségük használni.

A témában írt összes cikkünket itt találja meg.

Rovatok