Index Vakbarát Hírportál

ENSZ-iskolák alá ástak titkos alagutat az iszlamisták Gázában

2017. június 11., vasárnap 10:51 | aznap frissítve

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász titkos alagútjaira bukkantak két gázai ENSZ-iskola alatt, írja az MTI az izraeli Háárec alapján.

Az iskolákat üzemeltető UNWRA (az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége) közleményben ítélte el az alagutakat építő Hamászt, és bejelentette, hogy mielőbb betömi a föld alatti járatokat. A föld felszíne alatt 2-3 méterrel haladó alagutakat az iskolák közvetlen szomszédságában lévő épület bővítésekor fedezték fel néhány napja az al-Maízi nevű menekülttábor területén.

A Hamász tagadta, hogy köze lenne az iskolák alatti járatokhoz, és hangsúlyozta, hogy nagyra tartja az UNWRA munkáját. Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy ítélje el a civil infrastruktúrával történt visszaélésért, és nyilvánítsa terrorszervezetnek a Hamászt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kabinet vasárnapi ülésén azt mondta, eljött az ideje annak, hogy az UNRWA-t megszüntessék és beolvasszák az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságába. A kormányfő szerint a több millió palesztin menekültet segélyező, 1949-ben alapított ENSZ-szervezet nem oldja meg, hanem bebetonozza a palesztinok gondjait, és emellett Izrael ellen uszító tevékenységet is folytat. Netanjahu a szerdán Izraelbe látogató Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövetnek is elmondta, eljött az ideje annak, hogy a világszervezet felülvizsgálja az UNRWA létjogosultságát.

Adnán Abu Haszna, az UNRWA gázai szóvivője az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az Izrael szövetségesének számító Egyesült Államok volt tavaly a szervezet legnagyobb támogatója, 368 millió dollárt adott a Közel-Keleten mintegy ötmillió regisztrált palesztin menekültet segélyező szervezetnek. Figyelmeztetett arra is, hogy kétmillióan is az Iszlám Állam terrorszervezet támogatóivá válhatnak, ha az UNRWA eltűnik a Gázai övezetből, ahol nélkülözhetetlen élelmiszersegélyeket, oktatást és egészségügyi ellátást biztosít.

Korábbi információk szerint a Hamász az évek során labirintussá fejlesztett betonalagút-rendszert hozott létre a Gázai övezet alatt, amelyen keresztül árut és fegyvereket csempésznek be Egyiptomból, valamint gerilla hadviselésre használnák egy esetleges, Izrael elleni háborúban. A járatok egy része Izrael területére vezet.

Rovatok