Index Vakbarát Hírportál

Theresa May összefogásról tárgyal az északír jobboldallal

2017. június 11., vasárnap 10:19 | aznap frissítve

A brit miniszterelnök, Theresa May és pártja tárgyalásokat folytat egy esetleges koalícióról az észak-írországi Demokratikus Unionista Párttal (DUP), írja a BBC. A DUP nem akar elszakadni az Egyesült Királyságtól, támogatja a brexitet és a múltban a torykhoz hasonlóan az alacsony állami kiadásokat, a visszafogott költségvetést támogatták.

Theresa May miniszterelnök már a választások eredményének ismertté válása után bejelentette, hogy a konzervatívokat hagyományosan támogató legnagyobb észak-írországi protestáns erővel, a Demokratikus Unionista Párttal alakít ki együttműködést, így biztosítva a működőképes kormánypárti többséget. Arlene Foster, a DUP vezetője vasárnap a Sky News brit hírtelevíziónak kijelentette, hogy a párt "jó tárgyalásokat" folytatott a konzervatívokkal, és "jó előrelépést" sikerült elérni, de az egyeztetések még tartanak.

A Konzervatív Pártnak szüksége van a tízfős DUP-frakcióra, hogy többséget tudjon szerezni a londoni alsóházban. A tárgyalásokról egyelőre kevés információ szivárgott ki, de az biztos, hogy egyik fél sem lelkesedik az ötletért, nem is kormánykoalíciót emlegetnek a politikusok, egy néhány területet érintő, úgynevezett "confidence and supply" rendszer alapján kötnének szövetséget. működne együtt a londoni alsóházban. Az ilyen jellegű megállapodásokban részes kis pártok elviekben vállalják, hogy ha a legnagyobb, de abszolút többséget el nem érő párt vezetésével kisebbségi kormány alakul, annak külső támogatást nyújtanak sarkalatos kérdésekben, például bizalmi szavazásokon (confidence), illetve olyan jellegű törvényjavaslatok - mindenekelőtt a költségvetés - elfogadtatásában, amelyek a kormány működéséhez szükséges pénzellátást (supply) biztosítják, írja az MTI.

Lemondatnák a kormányfőt

A DUP-val folytatandó együttműködés első próbája június 27-én várható, amikor az újjáalakuló alsóház szavaz az új kormány első törvényalkotási programjáról. Ez bizalmi szavazásnak számít, és ha az alsóház elveti a programot, a kormánynak le kell mondania. A vasárnap nyilvánosságra került legújabb felmérések szerint azonban a britek relatív többsége azt szeretné, ha Theresa May kormányfő már most lemondana.

A csütörtöki előrehozott parlamenti választáson a konzervatívok 318 képviselői mandátumot szereztek a 650 fős londoni alsóházban, vagyis frakciójuk létszáma nem éri el az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326-ot. A választásról ebben a cikkben olvashat hosszabban.

Rovatok