Index Vakbarát Hírportál

Senki nem vállalja a felelősséget a brutális kabuli merényletért

2017. június 12., hétfő 12:33 | aznap frissítve

Tagadja az afganisztáni tálibokhoz köthető Hakkáni-hálózat vezetője, hogy szervezetének bármi köze lenne a több mint 150 ember életét kioltó kabuli merénylethez, írja az MTI. Mint ismert, május 31-én robbanóanyaggal megpakolt teherautó robbant fel Kabul diplomáciai negyedénél, a hatalmas erejű detonációban legalább 150 ember halt meg, mintegy 460-an megsebesültek.

Sziradzsuddin Hakkáni egy tizenegy perces hangfelvételt tett közzé hétfőre virradóra, két héttel a kabuli robbantás után, és ebben azt állítja, sem az ő hálózatának, sem a vele szövetséges tálib mozgalomnak semmi köze a súlyos merénylethez, mert sosem törnek civilek életére.

Világosan leszögezzük: a mi harcunk a külföldi, az amerikaiak vezette megszállók és az (afgán) bábkormányuk ellen irányul

- mondja Hakkáni.

Eddig senki sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de az afgán titkosszolgálat órákkal a robbantás után a Hakkáni-hálózatot és a szomszédos Pakisztánt vádolta meg a merénylet kitervelésével és végrehajtásával. Az afgán hatóságok szerint a hálózat a pakisztáni titkosszolgálattal (ISI) közvetlenül együttműködve tervezte meg a tartálykocsival végrehajtott robbantásos támadást.

Pakisztán elutasította a vádat, és a tálibok két alkalommal is tagadták, hogy bármi közük lenne a merénylethez.

Rovatok