Index Vakbarát Hírportál

Norvégiában betiltják az arcot fedő kendőt az iskolában

2017. június 12., hétfő 16:02 | aznap frissítve

A teljes arc elfedésének tilalmát javasolta hétfőn a norvég kormány az óvodától az egyetemeken át minden oktatási intézményben, írja az MTI. A tilalom a társadalmi beilleszkedést elősegítő programokban, illetve a nyelvtanfolyamokon részt vevő menekültekre és bevándorlókra is vonatkozna.

A leendő tilalom a teljes arcot eltakaró nikáb, a burka, símaszk és arcmaszk viseletére terjedne ki,

kivételt képezne azonban ez alól a védőmaszk viselete.

„Ezek a viseletek akadályozzák a tanárok és tanítványaik közötti kommunikációt, ami kulcsfontosságú az oktatás folyamatában. Norvégia egy nyitott társadalom, itt mindenkinek látható kell legyen az arca" - mondta Torbjörn Röe Isaksen oktatási és kutatási miniszter. A Konzervatív Párttal (Höyre) közösen kormányzó Haladó Párt (Fremskrittspartiet) egyik tagja, Per Sandberg ideiglenes bevándorlás- és integrációügyi miniszter pedig hozzátette: a teljes arcot elfedő öltözék "elnyomja a nőket, és semmi keresnivalója sincs Norvégiában".

Az NTB norvég televíziós csatorna beszámolója szerint a kormánykoalíciót támogató két kisebb centrista párt, valamint három ellenzéki párt - köztük a legnagyobb ellenzéki erőnek számító szociáldemokrata Munkáspárt - jelezte korábban, hogy támogatja a tilalom bevezetését a közoktatási intézményekben.

Akik nem hajlandóak a törvénynek alávetniük magukat, kirúghatják őket, illetve elveszíthetik tanviszonyukat.

A londoni székhelyű Országos Diákszövetség norvégiai - mintegy 230 ezer tagot számláló - szárnya jelezte, hogy ellenzi a javaslatot.

A különböző érintett intézményeknek szeptember 20-ig kell reagálniuk az említett javaslatra. 

(Borítókép:Egy nő tradicionális, teljes arcot takaró nikábot visel. Fotó: Christopher Furlong/Getty Images)

Rovatok