Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Putyin ellenfelét

2017. június 12., hétfő 13:29 | aznap frissítve

Otthonában őrizetbe vették az orosz ellenzék legismertebb vezetőjét, röviddel a tervezett ellenzéki tüntetés előtt.

Alekszej Navalnij a hatóságok szerint provokatív akciót szervezett, amikor a hatóságok által egyeztetett tüntetési helyszín helyett a június 12-i ünnepnapra – ez munkaszüneti nap 1992 óta, először a függetlenség, 2002 óta Oroszország napja néven – az autósok elől elzárt Tverszkajára hirdette meg az ellenzéki tiltakozást, amelynek központi eleme az állami korrupció és a legfelsőbb vezetés gazdagodása. Legutóbb ez a dokumentum film verte ki a biztosítékot a Kremlben.

Navalnij a közelmúltban egy részletes dokumentumfilmet mutatott be Dmitrij Medvegyev kormányfő vagyonosodásáról, aminek internetről való eltávolítására utasította az ellenzéki vezetőt a bíróság.

С Днём России! pic.twitter.com/CkfZXT6EKo

— Alexey Navalny (@navalny) 2017. június 12.

Navalnij azzal indokolta a döntést, hogy hiába volt egyeztetés a Szaharov sugárúti helyszínről, a kivitelezők nem kaptak engedélyt, hogy felállítsák a színpadot. (A sugárút gyakori helyszíne az ellenzéki tüntetéseknek, itt állt a nagyszínpad 2011 végén az ellenzék szerint elcsalt parlamenti választások után és a 2012. márciusi elnökválasztás előtt tartott tüntetéssorozat idején is.)

Navalnij békés felvonulásra szólította fel híveit a Kreml felé vezető Tverszkaján. Az ellenzéki felvonulásoktól különösen ódzkodó – a központtól távolabb eső terekre tüntetéseket könnyebben engedélyező – hatóságok közölték, minden eszközzel megakadályozzák a Tverszkajára tervezett ellenzéki akciókat.

A rendőrség előállított két fiatalkorút a helyszínen, de ugyanez történt három aktivistával az egyébként jóváhagyott helyszín közelében is. Az aktivisták szórólapokat osztogattak – írta a Newsru.com.

Több százan őrizetben

Több mint 250 ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe hétfőnaz Navalnij által meghirdetett korrupcióellenes tüntetéseken, írta az MTI. Több mint 250 ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe hétfőn Oroszország városaiban az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által meghirdetett korrupcióellenes tüntetéseken. Az orosz források arról írnak az aktivistákat drónhasználat, maszk viselése és a tüntetés szervezése miatt vitték el.

A Navalnij vezette Alapítvány a Korrupció Elleni Küzdelemért (FBK) ellen rendszeresek a hatósági fellépések, az intézményben márciusban házkutatást tartottak, több munkatársat 10-30 napos elzárásra ítéltek.

Rovatok