Index Vakbarát Hírportál

Perlik Trumpot a főügyészek összeférhetetlenség miatt

2017. június 12., hétfő 17:57

Washington DC és Maryland főügyészei pert indítanak Donald Trump amerikai elnök ellen, mert szerintük megsértette az Alkotmány korrupcióellenes paragrafusait, írja a USA Today. Ezt azzal támasztják alá, hogy szerintük az elnök cégei, amikről az ország történelmében először elnökként nem mondott le, hanem alapítványi kézbe helyezte őket, külföldi kormányoktól kapnak kifizetéseket.

Brian Frosh marylandi főügyész és Karl Racine főügyész is demokraták, írja az amerikai lap, ezért talán nem meglepő, hogy beálltak a demokraták által indított petíció mögé, ami Trump üzleti összeférhetetlensége miatt akarja eltávolítani az elnököt.

A kereset azon alapszik, hogy Trump tulajdonosa maradt az ingatlancégének és branding birodalmának, és ezzel kül- és belföldi piaci résztvevők érdekhálózatának részese maradt. Ez alapján pedig Trump megsértette az Alkotmány egyik cikkelyét, miszerint szövetségi hivatalt viselő személyek nem fogadhatnak el külföldi érdekeltségű kifizetéseket a Kongresszus engedélye nélkül.

Trump üzleti birodalmát, a Trump Organizationt most fiai ellenőrzik, akik megígérték, új külföldi üzleti kapcsolatokat fognak kiépíteni, de végül apjuk korábbi üzleti ügyeit mélyítették el, írja az USA Today.

Rovatok