Index Vakbarát Hírportál

Két ember meghalt, 300-an válságos állapotban az ENSZ iraki menekülttáborában

2017. június 13., kedd 11:36

Legalább 752-en kaptak ételmérgezést egy Moszul melletti menekülttáborban - közölte az iraki egészségügyi miniszterre hivatkozva az MTI. A tárcavezető szerint egy nő és egy kislány meghalt, és legalább háromszázan vannak válságos állapotban. Hétfő este mintegy negyven rohammentő érkezett a menekülttáborhoz, a legsúlyosabb állapotban lévő menekülteket kórházakba szállították.

A Moszult Erbíllel összekötő út mentén, Moszultól mintegy harminc kilométerre lévő Hazír menekülttábor lakói azután lettek rosszul, hogy hétfőn elfogyasztották a ramadáni böjtnapot befejező estebédet. Hánytak és többen elájultak.

A Rudau televízió híradása szerint egy katari jótékonysági alapítvány szervezte a vacsorát a táborban élő mintegy kétezer iraki számára, és az ételt egy erbíli étteremből rendelték. Tulajdonosát már őrizetbe vették. Az egészségügyi miniszter nem akarta kommentálni azt a felvetést, hogy esetleg szándékos ételmérgezés történt.

A mintegy kilencezer ember befogadására alkalmas Hazír menekülttábort az idén májusban nyitotta meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a moszuli menekültek számára. A táborban élők azután hagyták el Moszult, hogy az amerikaiak támogatta iraki kormányerők hadműveletet indítottak az Iszlám Állam által megszállt város felszabadítására.

Rovatok