Index Vakbarát Hírportál

Félnek, hogy Trump kirúgja az orosz ügyeket vizsgáló ügyészt is

2017. június 13., kedd 13:27 | aznap frissítve

Trump azt fontolgatja, hogy kirúgja az orosz választási beavatkozás vizsgálatával megbízott ügyészt, írja a New York Times. A lap az amerikai elnök egy barátjára hivatkozik. Az információ egyik forrása Christopher Ruddy, a Newmax Media vezetője, aki hétfőn egy magánbeszélgetésre hivatkozva említette meg egy reggeli tévéműsorban: Trump lemondathatja Robert Muellert.

Többről lehet szó, mint pletykáról, amit az is jelez, hogy az elnök környezetében egyre több Muellert elítélő hang, noha Trump konzervatív támogatói korábban kiálltak Mueller mellett.

Feddhetetlenségüket akarták bizonyítani Mueller kinevezésével

Az amerikai igazságügyi minisztérium májusban nevezett ki különleges ügyészt "a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló orosz kormányzati erőfeszítések és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára.

Az új pozíciót Robert Mueller volt FBI-igazgató tölti majd be, aki 2001 és 2013 között vezette a szövetségi nyomozóirodát. A lépésre azért is kerülhetett sor, hogy tompítsa a James Comey FBI-igazgató kirúgása miatti feszültséget. Trump gyanús hirtelenséggel bocsátotta el Comey-t, aki azt állítja, az elnök arra kérte februárban, hogy állítsa le az őt és tanácsadói körét érintő lehetséges orosz kapcsolatok körüli vizsgálatokat.

A Fehér Ház cáfolja a hírt, azt állítva, hogy a téma nem is került szóba Trump és Ruddy közt.

Rovatok