Index Vakbarát Hírportál

Hazaengedték Észak-Koreából az elítélt amerikai egyetemistát

2017. június 13., kedd 17:01

Elengedte az észak-koreai kormány Otto Warmbiert, a 17 hónappal ezelőtt kényszermunkára ítélt amerikai diákot, aki nemsokkal a tárgyalása után kómába esett. Warmbiert először Japánba szállították, majd onnan indultak vele az Egyesült Államokba az amerikai külügyminisztérium munkatársai. A 22 éves egyetemista szabadulását Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jelentette be kedden, viszont arról nem árult el semmit, milyen egészségügyi állapotban van a több mint egy éve kómában lévő fiú.

A virginiai egyetemen tanuló Warmbier 2015 telén látogatott Észak-Koreába, ahonnan 2016 első napjaiban kellett volna Hong-Kongba utaznia, szilveszterkor viszont bajba került, amikor megpróbált szuvenír gyanánt ellopni egy politikai propagandaplakátot szállodájának abból a részéből, amelyet kizárólag a személyzetnek tartottak fenn. Viszont lebukott, a diákcsínyért pedig államellenes bűncselekményekért állították bíróság elé, majd 2016 márciusában egy egy órás tárgyaláson 15 év kényszermunkára ítélték

Warmbier viszont nemsokkal ezután, több mint egy évvel ezelőtt kómába esett. Az észak-koreaiak verziója szerint az amerikai fiú botulizmust kapott, az orvosok altatót adtak neki, többet pedig nem ébredt föl. Hogy milyen körülmények között és hogyan kezelték a rettenetes egészségügyi rendszerrel rendelkező országban az állam ellenségének kikiáltott amerikait, azt egyelőre nem tudni, mint ahogy az sem biztos, hogy tényleg emiatt esett kómába a fiatal. 

Otto Warmbier szülei a Washington Postnak azt mondták, hogy most az a legfontosabb, hogy végre láthatják a gyereküket, és megpróbálnak úgy gondolni az esetre, mintha baleset történt volna a fiukkal. 

Ugyanaznap, amikor Warmbiert elszállították Észak-Koreából, érkezett meg Phenjanba Dennis Rodman ex-NBA játékos, aki ötödszörre utazik az elzárt diktatúrába, hogy annak vezetőjével, Kim Dzsongunnak bratyizzon.

Rovatok