Index Vakbarát Hírportál

Kigyulladt egy londoni toronyház: 6 halott

2017. június 14., szerda 06:04 | aznap frissítve

A londoni rendőrség szerint már 12halálos áldozata van a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban hajnalban kitört tűzvésznek. Félő, hogy ez a szám tovább növekszik. A BBC tudósítása szerint 74 embert szállítottak környékbeli kórházakba, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. Sok embert eltűntként tartanak nyilván. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, a vizsgálat több napig is eltarthat.

A fővárosi tűzoltók Twitter-oldalán jelent meg először a hír, hogy mintegy kétszáz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, amelyek a Grenfell Tower mindegyik emeletére kiterjedtek. Egy riporter azt mondta az egyik rádiós csatornának, hogy teljesen befedte őt a hamu, noha száz méterre állt a tűz helyszínétől. Szemtanúk szerint a lakók zseblámpák fényénél próbálták elhagyni az épületet.

Megvan a veszélye annak, hogy a toronyház esetleg összeomlik. A tűzoltóság közölte, hogy a vizsgálatukkal egyidőben statikus szakemberek monitorozzák az épületet.

Szemtanúk beszámolói szerint sokan az égő épületben rekedtek. Többen arról számoltak be, hogy embereket láttak kiugrani a toronyházból, vagy megégett holttesteken futva át menekültek. A híradások szerint a 120 lakásos toronyház óriási fáklyaként égett. A szemtanúk és túlélők beszámolóit ebben a cikkünkben írtuk meg részletesen:

A Grenfell Tower a Kensington és Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől. A városrészt kiszolgáló Hammersmith & City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra.

Mindkét irányban lezárták a kelet–nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is. Sadiq Khan, London polgármestere közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll a sürgősségi szolgálatokkal. A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára.

A toronyházban a Kensington és Chelsea kerületi tanács ingatlankezelő vállalata 2015–2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.

A tűzvész áldozatai és károsultjai számára számtalan gyűjtés, illetve felajánlás érkezik. Vannak akik az utcán gyűjtenek pénzt, mások ruhákat ajánlottak fel a túlélőknek, Jamie Oliver pedig megnyitotta a közelben lévő olasz éttermét a leégett toronyház lakói számára, ahol ingyen ehetnek és ihatnak.

Theresa May brit kormányfő közölte, hogy mélységesen lesújtották a történtek. A tragédia miatt feltehetően elhalasztják pártja, a Konzervatív Párt és új szövetségese, a DUP megállapodásának bejelentését, így csúszhat a kormánypgram parlamenti ismertetése is.

Rovatok