Index Vakbarát Hírportál

Parlamenti támogatás nélkül maradt a román kormány

2017. június 14., szerda 21:52

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE is megvonta politikai bizalmát Sorin Grindeanu román miniszterelnök kabinetjétől szerdán, így az parlamenti támogatás nélkül maradt – írja az MTI.

Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke elmondta, a döntést a kabinet munkájának kiértékelése után hozták meg. Szerinte a Grindeanu-kormány késedelembe esett a kormányprogramban vállalt intézkedések gyakorlatba ültetésének többségével. Tariceanu nehezményezte például azt, hogy 

A liberális párt elnöke azt is elmondta, hogy a koalícióval továbbra sincs gond, csak a kormányt akarják lecserélni. Ezzel kapcsolatban arra a kérdésre, hogy mi a garancia arra, hogy a jobboldali Klaus Iohannis államfő ismét a szociálliberális koalíció vezetőjét bízza meg kormányalakítással azt felelte: a parlament összetétele nem változott.

Néhány órával később aztán a PSD is megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, aki így parlamenti támogatás nélkül maradt. Liviu Dragnea pártelnök elmondta, nekik is az a bajuk, hogy a kormány késett programjának gyakorlatba ültetésével. Grindeanu egyébként korábban távozott a PSD üléséről, sajtóértesülések szerint a párt vezetésével azt közölte, koholt vádak alapján próbálják eltávolítani, ezért nem hajlandó lemondani.

Mindkét párt elnöksége azt állította, hogy a pártjukhoz tartozó miniszterek már előkészítették lemondásukat arra az esetre, ha a miniszterelnök nem nyújtja be a teljes kormány lemondását. 

A miniszterelnök lemondásának feltétele

A miniszterelnök, aki PSD éjszakába nyúló ülésének vége előtt távozott a tanácskozásáról, a kormány székházában tartott sajtóértekezletén azt állította, az eltávolítását célzó kísérlettel a PSD végrehajtó bizottsága a jobbközép ellenzéket és - a jobboldali - Klaus Iohannis államfőt "ajándékozta meg".

Grindeanu leszögezte, csak abban az esetben hajlandó lemondani, ha az államfő a kormányalakítási tárgyalások nyomán a választásokon legtöbb szavazatot szerzett Szociáldemokrata Pártból nevesít kormányfő-jelöltet.

Rovatok