Index Vakbarát Hírportál

Hatodszor tört be egy medve a székelyföldi házba

2017. június 14., szerda 19:38

Április eleje óta már hatszor tört be egy medve egy hétvégi házba a székelyföldi Libán-tetőn – írja a Székelyhon. A környéken számos más helyről is érkeznek medvelátogatásról szóló bejelentések, a polgármester attól fél, az emberek előbb utóbb elkezdik maguk megoldani a dolgot.

Az első látogatás április 9-én történt, ám ekkor a ház tulajdonosa, Szabó Nagy Klára még emberi rongálásra gyanakodott, így nem az erdészeket, hanem a rendőrséget értesítette. A vizsgálat során azonban bebizonyosodott, nem rossz szándékú ember, hanem egy medve áll a faburkolat leszakítása, az ablakok betörése és a tárgyak felborítása mögött.

A rendőrség megállapította, hogy a lambéria mögött nyaranta darazsak fészkelnek, az állat pedig még több méz reményében tört be a házba, ahonnan aztán a leboruló tárgyaktól megijedve elmenekült. Nagy traumát azonban nem okozhatott neki a dolog, ugyanis hat héttel később annak ellenére is visszatért, hogy minden darázsfészket letakarítottak,a  szagnyomokat pedig klórral és más tisztítószerekkel próbálták meg eltüntetni.

Váltásban járunk ide a medvével.

– mondta a tulajdonos, aki szerint csak a véletlennek köszönheti, hogy eddig nem találkozott a nyomok alapján nagyjából 140 kilós állattal. A második alkalomnál például alig ment el otthonról, a medve már jött is a helyére és ismét hatalmas felfordulást rendezett a házban.

Azóta lényegében néhány naponta újból megérkezik a hívatlan vendég, a ház tulajdonosa pedig már aludni sem bír, egyetlen fegyvere pedig egy hokimeccseken használt kürt, amivel a közelben élőktől tud segítséget kérni. Az alsó szinten már nem is mer aludni, hiszen a medve éppen az ágy fölötti ablakon szokott bemászni.

Nem segít az sem, hogy mivel a medve védett állat, ilyen jellegű esetekre pedig típusnyomtatvány sem létezik, a kár jellemzően rajta marad az emberek nyakán. 

A helyzetről a polgármester is tud, aki azt is hozzátette, sok más bejelentés is érkezik hozzájuk, köztük olyan is, ahol a házban tartózkodó emberre tört rá a medve. Szerinte kezd beigazolódni amitől tartottak, az elszaporodott ragadozók egyre több gondot okoznak. Ebből pedig az fog következni, hogy az emberek elkezdik megmérgezni, vagy más módon elpusztítani az állatokat, amiből majd más bajok lesznek – tette hozzá.

Rovatok