Index Vakbarát Hírportál

Halálra gázolt egy teherautó egy tüntetőt Venezuelában

2017. június 15., csütörtök 19:30

Halálra gázoltak egy fiatal tüntetőt a nyugat-venezuelai Zulia állam fővárosában, Maracaibón tartott kormányellenes megmozduláson, jelentette be a venezuelai ügyészség.

A helyi sajtóforrások szerint az áldozat a város egyik egyetemével szemben szervezett tüntetésen vett részt, amikor egy teherautó elgázolta. A járművet később a tüntetők egy csoportja felgyújtotta, vezetőjét pedig elfogták a rendőrök, írja az MTI.

A venezuelai tüntetések azután kezdődtek, hogy az elnökhöz hű legfelsőbb bíróság március 30-i döntésének értelmében megpróbálta minden hatalmától megfosztani az ellenzék által uralt parlamentet. Az ellenzék az államfőt okolja az országban kialakult súlyos gazdasági válságért, amely drámai mértékű ellátási nehézségekhez vezetett a kőolajban gazdag Venezuelában.

Nicolás Maduro alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával és az alkotmány reformjával akarja megoldani a válságot, az ellenzék viszont új választásokat követel, és azzal vádolja Madurót, hogy diktatúrát akar teremteni a súlyos politikai és gazdasági gondokkal küszködő országban. A tüntetéshullám hátteréről itt írtunk bővebben>>>

Az ügyészség adatai szerint az április elején kezdődött tüntetéshullámban eddig legalább 72 ember vesztette életét, több mint ezren sebesültek meg, több ezer embert pedig őrizetbe vettek.

Rovatok