Index Vakbarát Hírportál

Hatékonyabban kellene a menekülteket elosztani az IOM szerint

2017. június 15., csütörtök 17:54

Eugenio Ambrosi, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) európai uniós részlegének igazgatója tegnap esti nyilatkozata szerint az Európai Uniónak többet kellene tennie azért, hogy megvédje a Líbiában rekedt bevándorlókat, illetve hogy rávegye a tagállamait arra, hogy megosszák egymás között az Európát elért menekültek befogadásának terhét - írja az MTI. 

"Vannak erre irányuló erőfeszítések, ezeket tovább kellene fokozni annak érdekében, hogy védelmet tudjanak biztosítani a jelenleg Líbiában tartózkodó bevándorlóknak" - mondta Ambrosi.

Az Európába készülő bevándorlók túlnyomó többsége jelenleg Líbiából próbálja elérni az olasz partokat. Az ENSZ adatai szerint csak idén már több mint 1850 ember veszett a Földközi-tengerbe a veszélyes utazás során. 

Ambrosi szerint körülbelül 800 ezer Európába tartó migráns van Líbiában. Az ENSZ szakosított szerveként működő IOM idén 4600 embert szállított vissza a hazájába, és ezt a számot 12 ezerre akarja emelni. A bevándorlókat többségében fekete-afrikai országokba vitték vissza olyan menekülttáborokból, amelyeket az ENSZ által támogatott líbiai kormány tart fenn. 

Ambrosi szerint idén várhatóan valamivel több bevándorló fogja elérni az olasz partokat, mint tavaly, amikor összesen 181 ezer ember érkezett. "Hacsak ténylegesen nem kezdődik meg a felelősség megosztása (az Európai Unión belül), Olaszország hamarosan telítődni fog. Számomra a válságot nem a számok jelentik. Attól van válság, hogy (az EU) képtelen tiszteletben tartani és a gyakorlatban is alkalmazni a szolidaritás elvét".

Rovatok