Index Vakbarát Hírportál

Nagy a feszültség: iráni halászhajókra lőtt a szaúdi határőrség

2017. június 17., szombat 23:38

Szaúdi határőrök tüzet nyitottak két iráni halászhajóra, egy halász meghalt, írja az MTI a félhivatalos iráni Tasznim hírügynökségra hivatkozva. A két hajó a Perzsa(Arab)-öböl vizein halászott, és a hullámzás elsodorta őket eredeti útvonaluktól.

Madzsid Akababaj, az iráni határügyek minisztériumának főigazgatója azt mondta: vizsgálják, hogy az iráni hajók valóban átlépték-e a szaúdi határvonalat (a parti tengerét), de a szaúdiak akciója így is összeegyeztethetetlen a humanitárius elvekkel és tengeri navigáció gyakorlatával. A szaúdi fél egyelőre nem reagált a teheráni közlésre.

A két ország viszonya az elmúlt évek legfeszültebb időszakát éli. Rijád és több más arab kormány június elején megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral, egyebek közt Irán támogatásával vádolva az öböl menti arab emírséget.

Néhány nappal később öngyilkos merénylők 17 embert öltek meg Teheránban. A síita vallású Irán újra és újra azzal gyanúsítja Szaúd-Arábiát, hogy ő finanszírozza a szunnita iszlám szélsőségeseket, köztük az Iszlám Állam terrorszervezetét. Rijád azonban tagadta, hogy bármi köze lett volna a teheráni merényletekhez. A két ország kölcsönösen egymást vádolja a regionális biztonság aláásásával, valamint a szíriai, a jemeni és az iraki konfliktusokban szemben álló felek finanszírozásával.

Rovatok