Index Vakbarát Hírportál

A japánok nem értik, miért nem jelezték azonnal a hajók ütközését

2017. június 19., hétfő 18:55

A japán parti őrség szerint csak egy órával az ütközés után jelentették nekik a USS Fitzgerald amerikai romboló és egy fülöp-szigeteki zászló alatt hajózó teherhajó balesetét, írja a CBS News. Most azt vizsgálják, mi történhetett a köztes időben.

Az ütközésben a romboló komolyan megrongálódott, hét amerikai tengerész pedig meghalt. A USS Fitzgerald vízbe merülő része is megsérült, de a közel 300 fős legénység a víz szivattyúzásával úrrá tudott lenni a helyzeten. A 154 méter hosszú USS Fitzgerald volt a kisebb fél 8300 tonnájával, míg a konténerszállító 222 méter hosszú és 29 ezer tonnás.

A hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy miért ütközött a két hajó. A hajók útvonalát lekövető MarineTraffic alapján viszont az látszott, hogy az ACX Crystal konténerszállító hajnali 1:30-kor egy hirtelen fordulatot tett, mintha ki akart volna kerülni valamit. Utána továbbhaladt, majd egy teljes fordulat után 2:30 körül ért vissza az ütközés helyszínére.

A japán parti őrség eredetileg arról számolt be, hogy az ütközés 2:20-kor történt, mivel a teherhajó csak 2:25-kor jelentette nekik az esetet. Azt mondták, az ütközés pont akkor történt. Miután azonban kikérdezték a fülöp-szigeteki legénységet, kiderült, hogy a hajók majdnem egy órával korábban ütköztek.

A konténerszállító üzemeltetője szerint a saját nyomkövetőik is jelezték, hogy a korábbi időpontban volt az ütközés, de arra nem tudott magyarázatot adni, ezt miért nem jelentették azonnal. Szerinte valószínűleg nem volt rá idejük a vészhelyzetben.

A CBS szerint a helyzetet bonyolítja, hogy az amerikai haditengerészet egyik szóvivője továbbra is a 2:20-as időpontról beszélt, szerinte a USS Fitzgerald is ezt jelentette nekik. Ugyanakkor a megindult vizsgálatban ezt is ellenőrzik majd.

Rovatok