Index Vakbarát Hírportál

Teljesen bekamerázza Ciszjordániát az izraeli hadsereg

2017. június 19., hétfő 10:21 | aznap frissítve

Az izraeli hadsereg újabb térfigyelő kamerákat helyez el a ciszjordániai utakon és kereszteződésekben, és növeli a videofelvételeket rögzítő drónok, a katonák sisakjain és a katonai járműveken elhelyezett kamerák számát, írja az MTI a Háárec című izraeli napilap alapján.

Elsősorban a ciszjordániai zsidó telepek környezetét figyelik majd meg kamerákkal és egyéb eszközökkel. Eddig több mint 1700 térfigyelő kamerát helyeztek el. A katonai hatóságok abban bízik, hogy ha több kamerát használnak, előbb tudomást szereznek a készülő merényletekről.

A 2000 után kezdődött második intifáda óta jelentősen javult a Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálat és a katonai hírszerzés lehallgató képessége. Ez is hozzájárult a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Fatah merényleteinek megelőzéséhez.

Újabban azonban "magányos farkas merénylők" támadnak, ami új kihívást jelent, mert a palesztin támadók általában egyedül, vagy kis, helyi csoportokban felső utasítás és szervezés nélkül készülnek tettükre. A feltűnő helyen felszerelt és az álcázott, titkos térfigyelő kamerák segítségével már dokumentálták az utóbbi hónapokban végrehajtott legtöbb merényletet. A kamerák rögzítették az erőszakos tüntetéseken és az izraeli biztonságiak elleni kődobálásokban rendszeresen részt vevő palesztin fiatalokat is, akik az izraeli hatóságok szerint a későbbiekben sokszor merényletekre készülhetnek.

Idén áprilisig, a kihelyezésük óta eltelt kevesebb mint egy év alatt a kamerák segítségével 2200 palesztint azonosítottak, akik közül 400-at elő is állítottak. Egy részüket Izraelben bírósági eljárás nélküli, úgynevezett adminisztratív elzárásra ítélték, a többiek nevét pedig átadták a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinek, amelyek figyelmeztetésben részesítették őket.

Rovatok