Index Vakbarát Hírportál

Szíria: Moszkva célpontnak tekinti a koalíció repülőgépeit

2017. június 19., hétfő 00:20 | aznap frissítve

A szíriai hadsereg egy harci repülője lelövésével vádolta meg vasárnap este a nemzetközi koalíciót, írja az MTI. Az orosz külügy nagyon hevesen reagált az esetre.

A szíriai hadsereg közleménye azt írta, hogy a sugárhajtású gép bevetésen volt az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen Rakkától 30 kilométerre délre, amikor az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció lelőtte. A repülő lezuhant, darabokra tört, pilótáját eltűntnek nyilvánították. A történteket a hadsereg vérlázítónak minősítette közleményében, amelyet a szíriai állami tévé is ismertetett.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) egy közleményben arról számolt be, hogy a szíriai kormánygépet egy koalíciós partnere, a kurd és arab milíciákból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezet védelme érdekében lőtték le. Az állítás szerint a szíriai Szu-22-es vadászbombázó Rakkától délre, a koalíció által támogatott erőket bombázta. Ezt követően azonnal egy amerikai F/A-18 Hornet (Lódarázs) vadászgépet vezényeltek a térségbe, amely végzett a szíriai kormánygéppel.

A military.com erről szóló cikkében megjegyzi, ez volt hosszú évek óta az első légi harc, amiben amerikai vadászgép lelőtt egy ellenséges repülőt.

Az orosz külügy agressziónak és terroristákat támogató cselekedetnek nevezte a történteket. A külügyminiszter helyettese, Szergej Rjabkov azt mondta, hogy

erő alkalmazása nélkül a terroristákat nem lehet legyőzni. De jelen esetben a kormányerők repülőgépére mértek csapást. Ez, ha úgy tetszik, pontosan azoknak a terroristáknak jelent segítséget, akik ellen az Egyesült Államok harcol, azt hangoztatva, hogy terrorellenes politikát folytat. "Ezt úgy kell tekinteni, mint a nemzetközi jogi normákat semmibe vevő amerikai irányvonal folytatását.

Az orosz védelmi minisztérium pedig bejelentette, hogy a történtek után az orosz légvédelem célpontnak fogja tekinteni és kísérni fogja a szíriai nemzetközi koalíció repülőgépeit és drónjait az Eufrátesz folyótól nyugatra.

Az Egyesült Államok fenntartja magának az önvédelemhez való jogot Szíriában, mondta Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője. Hozzátette, hogy az amerikai kormányzat - az újonnan kialakult feszültség ellenére - továbbra is szeretné megőrizni a kommunikációs csatornákat Moszkvával.

Korábban Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is azt mondta, szeretnék helyreállítani a szíriai légtérben történő légi egyeztetést Moszkvával. Dunford akkor azt is hozzátette, hogy a földi egyeztetés a Katarban lévő amerikai légitámaszpont és Oroszország között változatlan.

Rovatok