Index Vakbarát Hírportál

Lemond a francia kormány, hogy néhány nap múlva újra megalakuljon

2017. június 19., hétfő 11:16

Miután vasárnap estére kiderült, hogy Emmanuel Macron francia elnök centrista pártja megszerezte az abszolút többséget a nemzetgyűlésben, a francia kormányszóvivő bejelentette, hogy a szokásokhoz híven az Édouard Philippe által vezetett francia kormány hétfőn benyújtja lemondását, majd néhány nap múlva, lényegi változtatások nélkül újraalakul.

Mind a miniszterelnök, mind a miniszterek személye változatlan marad, miután a választáson induló hat miniszter mindegyike mandátuma szerzett. Mint ismert, a május 17-i kormányalakításkor Emmanuel Macron ugyanis egyértelművé tette: az a miniszter, aki kikap a választásokon, lemondásra kényszerül - ez azonban nem történt meg.

A legfrissebb adatok szerint az elnöki párt, A Köztársaság lendületben (LREM) és politikai szövetségese, a szintén centrista Modem 350 képviselői helyet szerzett az 577 fős alsóházban, amely kényelmes abszolút többséget biztosít a kormányzáshoz - ehhez ugyanis legalább 289 képviselőre van szükség.

A képviselők - akiknek 75 százaléka először szerezett mandátumot - június 27-én ülnek össze először és választják meg a nemzetgyűlés elnökét, akit az elnöki párt jelölhet, a kormányról július 4-én tartanak bizalmi szavazást az alsóházban.

Rovatok