Index Vakbarát Hírportál

Hadiállapotot vezetne be Ukrajna

2017. június 19., hétfő 17:30

Készek elfogadni Ukrajnában egy új törvényjavaslatot, ami megváltoztatná az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött Dombász besorolását, mondta Artur Heraszimov, a Petro Porosenko elnök mögött álló parlamenti frakció vezetője. A javaslat részletei egyelőre nem ismertek, ezekről is fog tárgyalni kedden Petro Porosenko ukrán elnök Donald Trump amerikai elnökkel Washingtonban.

A kelet-ukrajnai Dombász jelenleg hivatalosan terrorellenes műveletei zóna, az ott harcoló ukránoknak és oroszbarát szakadároknak pedig elviekben tartaniuk kellene magukat a válság békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokhoz. Ezt azonban felülírhatja az - vagy legalábbis nagyobb szabadságot engedélyezne az ukrán erőknek - ha Kijev hadiállapotot hirdetne az országban.

Az elnök a főparancsnok 

Amennyiben hadiállapotot hirdetnének Ukrajnában - fontos, hogy ezzel együtt sem üzennének hadat Oroszországnak - akkor a helyzet kezelése és a hadsereg irányítása kikerülne az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hatásköréből, és átkerülne Porosenkóéba. Az elnök így parlamenti szavazások és más szervezettek való szoros együttműködés nélkül, pusztán elnöki rendeletekkel irányíthatná a hadsereget. 

Ennek egyik pozitív hatása az, hogy a sereget könnyebb lenne mozgósítani, gyorsabban lehetne vele reagálni, és elméletileg erővel vissza lehetne vele szerezi Dombász fölött az uralmat (hogy ez hogyan egyeztethető össze a minszki egyezménnyel, nem világos, erről nem beszélt Heraszimov). Továbbá hadiállapotban nem lehet választásokat tartani, és bár erről még nagyon korai beszélni, de van esély arra, hogy Putyin Ukrajna destabilizálásával csak megerősíti Porosenkót a posztján. 

Sok múlik Trumpon

A frakcióvezető szerint mostanra sikerült az ukrán hadsereget felfejleszteni a kellő hatékonysági szintre, újjáélesztették a hazai hadiipart, illetve korábbi nyilatkozatok alapján a kellő mennyiségű szerződéses katona is rendelkezésre áll. Az ország tehát képes lehet hatékonyan szembeszállni az orosz agresszorral, ugyanakkor nagyon sok múlik Porosenko és Trump tárgyalásán.

Az ukrán elnök kedden fog tárgyalni az amerikai elnökkel, a helyi sajtójelentések szerint az új típusú ellenállás részleteit fogják megvitatni. Vélhetően ezért nem árulta el Heraszimov a sajtótájékoztatóján, hogy kinek a nevéhez fűződik az új törvényjavaslat ("Majd meglátjuk", mondta), ugyanis már a törvény kidolgozásában is részt vehettek az amerikaiak. 

Rovatok