Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország átadta Magyarországnak a visegrádi négyek soros elnökségét

2017. június 19., hétfő 20:37

Ünnepélyes keretek között adta át hétfőn Magyarországnak a visegrádi négyek (V4) soros elnökségét Lengyelország, írja az MTI. Orbán Viktor az ünnepség alkalmából is migránsozott. 

Magyarország 2018 júniusáig tölti majd be a V4-csoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét. Orbán a varsói Királyi Várban tartott ünnepségen köszönetet mondott kollégáinak a határvédelemben Magyarországnak nyújtott segítségért, majd kijelentette: ha a V4-ek nem fogtak volna össze, akkor még mindig akadálytalanul áramlanának százezrek Európa felé.

Orbán azt kérte továbbá a többi miniszterelnöktől, hogy a gazdasági együttműködés és a diplomáciai kapcsolatok építése mellett kapjon nagyobb figyelmet a fiatalabb nemzedék, hozzanak létre ösztöndíjakat, szervezzenek gyakornoki programokat. 

Volt itt még más is

A V4-soros elnökségének átadása előtt rendezték meg a lengyel fővárosban a visegrádi országok és a Benelux-államok (Belgium, Hollandia, Luxemburg) kormányfőinek csúcstalálkozóját, ahol szintén a menekültek szolgáltatták a fő témát. Orbán szerint egyetértés volt abban, hogy Európának reformokra van szüksége, a határokat meg kell védeni, minél korábban szét kellene választani a menekültet és a migránst, illetve megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal.

Rovatok