Index Vakbarát Hírportál

Török csapatok hadgyakorlatoznak Katarban

2017. június 19., hétfő 15:11

Török katonák érkeztek Katarba, hogy közös hadgyakorlaton vegyenek részt a helyi erőkkel, jelentette be a katari védelmi miniszter. Az első hadgyakorlatot már vasárnap megtartották, írja a Guardian.

A gyakorlatot már korábban egyeztették, de most a török katonák érkezésének külön hangsúlyt ad, hogy Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom vezetésével több ország lényegében gazdasági blokád alá vonta a Perzsa-öböl menti emírséget.

Azzal vádolták Katart, hogy szélsőségeseket és terroristákat támogat, miközben Iránnal szemben is megengedőbb, ezzel pedig veszélyezteti a térség stabilitását. A katari vezetés ezeket tagadta, szerintük semmi sem igazolja a bevezetett korlátozásokat, amelyeket a szuverenitásuk megsértésének tartanak.

Törökország Katar egyik fontos szövetségeseként diplomáciai támogatást és közvetítést ajánlott, emellett élelmiszereket és más termékeket is odaszállított. Recep Tayyip Erdoğan török elnök múlt héten arról beszélt, hogy Katar velük együtt küzd a terrorizmus és az ISIS ellen.

A 2022-es futballvébét is rendező Katar elleni fellépés nem a semmiből jött, de ilyen szintű lépésekre még nem volt példa. Az oroszok és az amerikaiak is a pályán vannak. A június elején kialakult helyzetről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok