Index Vakbarát Hírportál

Trump nem bízik a hivatalnokokban, személyes tájékoztatást vár minisztereitől

2017. június 19., hétfő 20:28

Mike Pompeo, a CIA igazgatója szinte minden hétköznap három órát szán arra, hogy elautózzon a Központi Hírszerző Ügynökség virginiai központjából a Fehér Házba, ott pedig munkatársaival személyesen adjon nemzetbiztonsági tájékoztatást az elnöknek, írja a Politico.

A lap szerint nem ő az egyetlen visszatérő vendég, Trump ugyanis ragaszkodik hozzá, hogy gyakran találkozzon személyesen is kabinetjének legfontosabb tagjaival. Ez persze önmagában még nem lenne kirívó, hiszen minden elnök rendszeresen találkozott a minisztereivel, de a Politico szerint Trump különösen bizalmatlannak tűnik a karrierhivatalnokokkal szemben, és minden elődjénél gyakrabban vár el személyes beszámolókat. Trump állítólag azért sem bízik a napi munkát végző bürokratákban, mert többek között őket okolja a Fehér Házból kikerülő rendszeres szivárogtatásokért is, amik ellen már annyiszor kikelt.

Rex Tillerson külügyminiszter legalább 34-szer találkozott eddig személyesen Trumppal februári beiktatása óta, de Steven Mnuchin pénzügyminiszter, és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter is gyakori látogatók a Fehér Házban. Egy fehér házi forrás azzal viccelődött, hogy „Wilber lényegében olyan, mintha itt lakna." Szintén sokat találkozik Trumppal James Mattis védelmi miniszter, és Scott Pruitt, a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) vezetője.

Viszont a kabinettagoknak sem jön rosszul, ha közel lehetnek Trumphoz, mert így nagyobb szavuk lehet a döntésekben. „Bent akarnak lenni a megbeszéléseken, mert az információ hatalom" – mondta egy forrás. Habár olyan vélemények is vannak, hogy ezzel elvonják a figyelmüket a saját minisztériumuktól.

A fehér házi látogatásokat másrészről annak fokmérőjének is tartják, hogy ki, mennyire áll közel Trumphoz. Miközben az előbbi kabinettagok rendszeres vendégek a Fehér Házban, addig Rick Perry energetikai, Ben Carson városfejlesztési és Sonny Perdue mezőgazdasági miniszterek például alig állnak közvetlen kapcsolatban az elnökkel.

Rovatok