Index Vakbarát Hírportál

Alapjaiban változhat 2020 után az amerikai választási rendszer

2017. június 20., kedd 00:09

Drasztikus változást jelenthet az amerikai választás lebonyolításában a Legfelsőbb Bíróság hétfői bejelentése, mely szerint megvizsgálják, hogy alkotmányba ütközik-e, ha az egyik párt kárára rajzolják újra a választókerületeket, írja a The Washington Post.

Az, hogy különböző bíróságokra vigyenek hasonló ügyeket, nem új, ám eddig a Legfelsőbb Bíróság egyetlen esetet sem talált alkotmányba ütközőnek választókerület-manipuláció kapcsán. Ha most, vagyis az októbertől kezdődő tárgyalási időszakban mégis találnak ilyen esetet, akkor alapjaiban borulhat a választási rendszer a 2020-as választás után, és a republikánusok bukhatnak rajta nagyobbat, ugyanis a legtöbb államban ők irányítják a körzetek kijelölését.

A Legfelsőbb Bíróság most egy 2011-es wisconsini ügyet vizsgál, amiben három állami bíró tavaly úgy döntött, hogy az állam republikánus vezetői hat éve olyan mértékben manipulálták a választói körzeteket, hogy az már sértette az alkotmány első módosítását, amely a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot védi, illetve a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak.

Hogy mennyire súlyos ügy a választókerületek manipulációja, azt jól jelzi, hogy a két ciklus után leköszönő elnök, Barack Obama is azt mondta, egyik legfontosabb feladata az elnökség után az lesz, hogy megakadályozza az ilyen manipulációkat a 2020-as népszámlálás után.

Rovatok