Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadást akadályoztak meg Brüsszelben

2017. június 20., kedd 21:39 | hat éve frissítve

Terrortámadásnak minősítette a belga nyomozó ügyészség azt a merényletkísérletet, ami Brüsszel központi pályaudvarán történt kedden este.

Fél kilenckor egy kisebb robbanás volt a főpályaudvaron, amit később kiürítettek. A helyszínre vezényelt katonák meglőtték a támadót, akinek az állapotáról egy ideig ellentmondásosak voltak a hírek. Az ügyészség később megerősítette, hogy a férfi meghalt.

A támadó robbanómellényt viselt, és egy hátizsák is volt nála, aminek a tartalmát még vizsgálják a tűzszerészek.

Később találtak egy szemeteszsákot, amiben robbanóanyaggal és szögekkel töltöttek meg. Hasonló bombát használtak tavaly a brüsszeli repülőtéren elkövetett merényletnél. 

Szemtanúk szerint a férfi Allahot éltette, mielőtt felrobbantotta a poggyászkocsiját. Egy pályaudvari alkalmazott szerint a támadó egyedül volt, rövid haja volt, és 35 év körüli lehet. Fehér pólót és farmert viselt.

Egy szemtanú, Arash Azaami kevéssel a robbanás után érkezett a főpályaudvarra.

Akármerre néztem, rohanó embereket láttam, mindenki menedéket keresett. 

A hatóságok közölték, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. A vonatközlekedést felfüggesztették, és több metróvonalat is lezártak. 

A leendő brüsszeli polgármester, Philippe Close megérkezett a helyszínre. Charles Michel belga kormányfő arra kérte az embereket, hogy kövessék a rendőrség utasításait.

Nem sokkal éjfél után a pályaudvarhoz közeli egyik utcában egy gyanús autó miatt intézkedtek a rendőrök, és egy irányított robbantást is hallani lehetett.

A készültségi szinten egyelőre nem változtatnak, a négyfokozatú skálán továbbra is 3-as marad.

(az MTI, a Le Soir, a BBC és a Sky News alapján)

Rovatok