Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen fideszes EP-képviselő sem árulta el, mire költi havi 1,3 milliós költségtérítését

2017. június 20., kedd 12:45 | aznap frissítve

Az Átlátszó is részt vett az összeurópai MEPs Projectben, melyben az európai uniós országok újságírói azt kutatták, hogy mire költik költségtérítésüket az európai parlamenti képviselők.

Ez azért fontos, mivel az EP-képviselőknek nem kell számlával igazolniuk, hogy mire költik a havi 4342 eurót, azt ugyanis átalányként kapják. Ugyanakkor az unió évente 40 millió eurót tapsol el erre a célra, és már számos alkalommal kiderült, hogy a képviselők legalábbis megkérdőjelezhető módon használják fel az európai adófizetők pénzéből finanszírozott támogatásaikat. Talán nem véletlen, hogy az EP bejelentése szerint még az idei évben szigorítani akarnak a szabályozáson.

A fő cél az lenne egyébként, hogy az EP-képviselők az általános költségtérítésből irodát bérelhessenek hazájukban, ezért az Átlátszó újságírói megkeresték a 21 magyar EP-képviselőt, hogy megtudják a havi 4342 euróból, azaz havi nagyjából 1,3 millió forintból, vagyis évi 16 millió forintból bérelnek-e irodát, és hol. Talán nem meglepő fordulat, hogy a 21 képviselőből 15 nem válaszolt, mint ahogy az sem, hogy ebből a 15 képviselőből 12 a Fidesz színeiben politizál. A fennmaradó három nem válaszoló képviselő a jobbikos Morvai Krisztina és Kovács Béla, valamint a szocialista Szanyi Tibor volt (utóbbi később korrigálta a cikket, ld. a frissítést).

Azok a képviselők, akik válaszoltak az Átlátszó kérdéséire, többnyire azt felelték, hogy nem bérelnek irodát Magyarországon. Ilyen választ adott többek között az MSZP-s Ujhelyi István, a DK-s Molnár Csaba és Niedermüller Péter, az LMP-s Meszerics Tamás.

Mindössze két magyar EP-képviselő felelte azt, hogy arra költi a költségtérítését, amire az unió szánta: a Párbeszéd képviselője, Jávor Benedek, aki a XI. kerületben bérel irodát, és a jobbikos Balczó Zoltán, aki azonban az irodája címét már nem árulta el.

Frissítés: Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a cikk megjelenése után korrigálta adatait. Mint az Átlátszónak megírta: a párt sajtóosztályának időben elküldte a választ, azonban a levél sajnálatos módon már nem jutott el az Átlátszóhoz. Szanyi egyébként a Magdolna utcai Vasas-székházban bérel irodát.

Rovatok