Index Vakbarát Hírportál

Falat húztak Ecuador és Peru közé, újraindulhatnak a konfliktusok

2017. június 20., kedd 17:13

A két ország nem olyan régen még háborúban állt egymással. Ecuador szerint csak városszépítésről van szó, Peru szerint egy Trump-ihletésű falról, ami ötezer embert tehet munkanélkülivé.

Ecuador 2,2 kilométer hosszú, másfél és négy méter közti magasságú falat húz fel a Peruval közös államhatárára. A helyi hatóságok azt állítják, csak egy olyan töltésről van szó, amely egy Huaquillas város regenerációs projektje keretében épülő parkot támasztana alá. Peru viszont azonnali találkozót sürget a két ország között, a határ menti Tumbes kormányzója pedig közölte, szerinte nem parképítésről van szó, hanem „egy Trump-stílusú falról, amely kettéválasztja a kultúrákat” – írja a Guardian.

Peru szerint a két ország 1500 kilométeres határának legforgalmasabb átkelőpontjánál épülő fal a Csendes óceán mellett még árvízveszélyt is okoz. Ráadásul – Peru szerint – a fal felhúzása még azt az 1998-as megállapodást is megszegi, amely szerint tilos az országhatár tíz méteres közelében építkezni. 1998-ban kötötte meg ugyanis a békeszerződést a két ország az 1995-ös, több száz áldozatot követelő háború után, amely egyébként eddig az utolsó volt latin-amerikai államok között.

A helyiek pedig amiatt aggódnak, hogy ötezer, halkereskedelemből élő ember maradhat munka nélkül, mivel a kapást eddig a határon húzódó csatornán keresztül szállították az országon keresztül, a fal miatt pedig a munkásoknak komoly kerülőt kell tenniük, ami az Aguas Verdes-i Munkásszövetség szerint véget vethet a helyi halkereskedelemnek.

A fal ugyanakkor a csempészkereskedelemnek is a végét jelentheti, amely az ecuadori Huaquillas polgármestere szerint Ecuador számára volt kedvezőtlenebb. Tumbes polgármestere szerint viszont ha a fal a megoldás a csempészésre, „akkor az egész határnak falakkal kellene tele lennie”. Hozzátette: ha a helyzet nem oldódik meg, lehet, hogy a helyiek maguk veszik kezükbe az ügyet, és lebontják az egészet, ahogy tette azt a nép a berlini fallal is – mondta.

Rovatok