Index Vakbarát Hírportál

Házkutatás az Emmanuel Macron tavalyi amerikai útját szervező cégeknél

2017. június 20., kedd 17:02 | aznap frissítve

Házkutatást tartott a francia rendőrség kedden a Havas PR-ügynökségnél és a Business France állami ügynökségnél, amik közbeszerzési pályázat kiírása nélkül szervezték meg 2016 januárban az akkor még a korábbi szocialista kormány gazdasági minisztereként Las Vegasba látogató Emmanuel Macron jelenlegi államfő útját, írta az MTI.

A szervező Buisness France akkori igazgatóját, Muriel Pénicaud-t azóta Emmanuel Macron elnök munkaügyi miniszternek nevezte ki.

A Le Canard enchainé szatirikus lap egyik leleplező cikke után a párizsi ügyészség még márciusban indított vizsgálatot. A korrupcióellenes hivatal nyomozói kedden egyszerre tartottak házkutatást a két érintett cégnél.

Emmanuel Macron 2016. január 6-án még gazdasági miniszterként részt vett egy Las Vegasban rendezett elektronikai szalon francia promóciós gáláján:

Ez 380 ezer euróba került, a tárca pedig nem írt ki rá közbeszerzési pályázatot.

A gálára több mint ötszáz személyiség és francia vállalatvezető volt hivatalos. 

A szervező Business France nevű állami ügynökség - ez a cég felelős a francia vállalatok nemzetközi fejlesztéseiért - elismerte, hogy közbeszerzési pályázat kiírása nélkül a Havas PR-ügynökséget kérte fel a gála megszervezésére, de azt is jelezte, hogy a miniszterek és kabinetjeik nem vesznek részt a beszerzési pályázataikban, tehát a Business és a Havas közötti szerződéses viszonyba nem szólnak bele. 

A botrány márciusi kirobbanásakor Michel Sapin akkori gazdasági miniszter jelezte, hogy a gazdasági tárca nem felelős a történtekért, tehát a Buisness France-ra hárította a felelősséget.

Rovatok