Index Vakbarát Hírportál

Indiai kormány: A terhes nők kerüljék a húst, a tojást és a kéjsóvár gondolatokat

2017. június 20., kedd 09:31

Középkori babonáktól hemzsegő brosúrát állított össze az indiai kormány a terhes nőknek az egészségük megőrzése érdekében. Az Anya- és gyermekgondozás (Mother and Child Care) című kiadvány szerint a terhes nők

A brosúrát a Központi Jóga és Természetgyógyászati Tanács nevű szervezet állította össze, ami a "hagyományos egészségügyi" tárcához tartozik. Shripad Nair szakminiszter szerint a füzet évszázadok bölcsességeit tartalmazza, és nem a szex, hanem a kéjsóvár vágyak ellen szólal fel.

Guardian a brosúrát Narendra Modi miniszterelnök hindu-nacionalista kormányának a hindik körében szentnek számító szarvasmarhák védelmével összefüggő lépések fényében értelmezi. A kiadvány mindenesetre komoly tiltakozást váltott ki az egészségügyi szakemberek körében.

Indiában eleve borzasztó magas a csecsemőhalandóság és a szülés közben életüket vesztő nők aránya. Az ötéves kor alatti gyerekek fele alultáplált. A Guardian által idézett szakemberek szerint a helyzeten tovább ronthat a tojás- és húsellenes propaganda, különösen azért, mert a szegény, patriarchális indiai családokban a nők csak a férfiak és a gyerekek után jutnak ételhez vagy egészségügyi ellátáshoz. A modern egészségügyi szemlélet szerint a terhes nőnek és a magzatnak is fontos a fehérjedús táplálék, a terhesség alatti szexnek pedig nincs káros hatása. 

Rovatok