Index Vakbarát Hírportál

Oliver Stone simán benyelte Putyin átverését

2017. június 20., kedd 17:55

Oliver Stone négyrészes dokumentumfilmet forgatott Vlagyimir Putyinról a maga tejles pompájában, ahogy gyúr, filmet néz, melegekről és nőkről beszél és még sorolhatnánk. Az epizódonként hatvan perces dokut a Showtime kezdte el sugározni, most értek a harmadik részhez, de máris kirobbant az első botrány, írta a 444 az orosz ellenzéki Meduza nyomán.

Stone ugyanis nem erőltette túl a fact-checkinget: a filmbe bekerült egy jelenet, amiben Putyin egy telefonról mutat a kamerának egy katonai felvételt. Állítása szerint ezen az oroszok ISIS-ellenes bevetését lehet látni, valójában viszont egy 2009-es videóról van szó, ami még a Youtube-ot is megjárta, 2013-ban pedig a military.com-on is szerepelt. 

A filmet egy amerikai harci helikopterről készítették Afganisztánban, a képen tálibokat látni. A hőkamerás felvételen két Apache helikopter pusztítja el a célpontokat.

A "Putyin interjúk" harmadik részének trailere konkrétan azzal a borítóképpel van fent Youtube-on, ahogy Putyin a kamerát sajátkezűleg az iPhonejára irányítja, Stone pedig mindezt bölcs, újságírói tekintettel figyeli.

A csalást az orosz oknyomozó bloggerekből álló Confict Intelligence Team (CIT) nevű csoport fedezte fel.

Rovatok