Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi jogba ütközik az orosz melegellenes törvény

2017. június 20., kedd 11:24

A strasbourgi emberi jogi bíróság (EJEB) ma kihirdetett döntése szerint az orosz "melegpropaganda törvény" sérti az Európai Emberi jogi Egyezmény véleményszabadságról és a diszkrimináció tilalmáról szóló passzusait.

Bár az érintett, 2013-ban szövetségi szintre emelt korábbi helyi orosz jogszabályok a jogalkotó szerint a kiskorúak védelmét szolgálják, a kereteik bizonytalanok, az alkalmazásuk önkényes, és a gyakorlatban valójában nem szolgálnak semmilyen közérdeket – állapította meg az EJEB. A hivatalosan a “nem hagyományos" szexuális kapcsolatok kiskorúak körében való népszerűsítésének tilalmáról szóló jogszabályok a strasbourgi ítélet szerint valójában a melegekhez kapcsolódó stigmákat és előítéleteket erősítik, továbbá bátorítják a homofóbiát. Mindez összeegyeztethetetlen a demokratikus társadalmi értékekkel.

A diszkriminatív jogszabályok miatt három moszkvai meleg aktivista fordult Strasbourghoz, miután megbírságolták őket, amiért "a homoszexualitás nem perverzió" és hasonló transzparensekkel tiltakoztak a kérdéses törvények ellen. A bíróság a jogsértés kimondása mellett 8, 15 illetve 20 ezer eurós nem vagyoni kártérítést ítélt meg nekik.

A bíróság egyhangú döntésével csak az orosz bíró nem értett egyet, eki különvéleményt csatolt a többségi döntéshez.

Rovatok