Index Vakbarát Hírportál

Felfegyverzett orosz gép szorongatott meg egy amerikai felderítőt

2017. június 20., kedd 15:21 | aznap frissítve

Légi konfliktusról számolt be a Fox News: a csatorna értesülése szerint hétfőn egy, a Balti-tenger fölött repülő amerikai sugárhajtású felderítő repülőgépet másfél méterre megközelített egy orosz gép, ami rakétákkal volt felfegyverezve.

Az amerikai légierő tisztviselője a Foxnak elmondta: az orosz Szu-27-es "gyorsan" megközelítette az Amerikai Egyesült Államok Légierejének RC-135-ös felderítő repülőjét. Az amerikaiak szerint az orosz gép rámenősen repült, kiszámíthatatlan manővereket tett.

Az elmúlt hetekben az amerikai haderők a balti térségben gyakorlatoztak, nukleáris rakétával kompatibilis B-52-es és nagy hatótávolságú B-1-es bombázók is felszálltak. A hétvégén lezárult gyakorlatozás miatt megnőtt a feszültség a két szuperhatalom egységei között. 

Június eleje óta több mint 35 hasonló eset történt a Balti-tenger fölött szálló orosz és amerikai gépek, illetve a nagyhatalmak haditengerészeti egységei között.

A mostani viszont az első, amit az amerikaiak veszélyesnek mondtak, pedig a gép rutinküldetésen volt, és semmilyen szempontból nem provokálta az orosz felet.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség a moszkvai védelmi tárcára hivatkozva közölte: a Szu-27-est a Balti-tenger nemzetközi vizei felett repülő légi célpont elfogására indították, ez utóbbit később az amerikai felderítőgépként azonosították. A minisztérium hangsúlyozta, hogy az amerikai repülőgép kísérletet tett a Szu-27-es veszélyes megközelítésére azzal, hogy provokatív célú fordulási manőverbe kezdett. A közlemény szerint az orosz pilóta reagált a manőverre, továbbkísérve az amerikai felderítőgépet, amíg az meg nem változtatta útirányát, és el nem távolodott az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi Területtől. A tárca azt is közölte, hogy az incidenst követően tíz perccel egy másik RC-135-öst is elfogtak és kikísértek a szóban forgó légtérből.

Az összetűzés csupán egy nappal azután történt, hogy hétfőn az orosz honvédelmi miniszter bejelentette, az amerikai erők Eufrátesz fölött repülő gépeit célpontként fogja kezelni. Ennek előzménye, hogy egy amerikai gép lelőtt egy szíriai sugárhajtású repülőt, ami az amerikai erőket veszélyeztette, írta a Fox.

Rovatok