Index Vakbarát Hírportál

Washington: Magyarország egy újabb lépéssel távolodik az EU és a NATO értékeitől

2017. június 20., kedd 09:38

Közleményben ítélte el az Egyesült Államok külügyminisztériuma a parlament elé került civiltörvényt, ami Washington szerint igazságtalanul terheli meg és veszi célba a magyar civil társadalmat. A célba vett civilek Washington szerint a korrupció ellen harcolnak és a polgári szabadságjogokat védelmezik.

Az Egyesült Államok szerint azzal, hogy a törvény ezeket a szervezeteket úgy állítja be, mintha külföldi támogatással a magyar társadalom érdekeivel mennének szembe, a kormányzat gyengíti a magyarok azon képességeit, hogy törvényes és demokratikus módon szervezkedjenek és a problémáikra is ilyen módon keressenek megoldást.

Washington szerint ha a törvény hatályba lép, azzal Magyarország ismét egy további lépéssel távolodik az EU és a NATO értékeitől. 

Áder János múlt héten tudatta: nem lát semmilyen közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely akadálya lehetne a civiltörvény kihirdetésének, így pénteken aláírta a törvényt. Két civil szervezet már jelezte, polgári engedetlenségbe kezd, nem tartja be a törvényt.

A parlament múlt kedden  130 igen, 44 nem és 24 tartózkodás mellett fogadta el törvényt. A hivatalosan a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényt a Fidesztől Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes, Kósa Lajos frakcióvezető, Németh Szilárd rezsibiztos és  Vitányi István képviselő nyújtotta be.

A Velencei Bizottság  aggályai  nyomán csekély mértékben enyhítettek a szabályokon, de a törvény legfontosabb pontján – amely szerint „külföldről támogatott szervezet” minősítést kell használnia a civil szervezetnek, amennyiben az országon kívülről jutott legalább 7,2 millió forintos támogatáshoz – a Fidesz nem változtatott. Engedményt csak abban tett a kormánypárt, hogy a billog használatának kötelezettségét három évről egy évre csökkentette, tehát csak az azt követő évben kell használnia ezt megjelölést, amelyben a 7,2 millió forint feletti külföldi támogatást kapta.

Rovatok