Index Vakbarát Hírportál

43 év után életfogytiglanra ítéltek két olasz merénylőt

2017. június 21., szerda 16:40

43 év után jogerős ítéletet hozott az olasz semmítőszék egy 1974-es, Brescia városában elkövetett terrorista merénylet miatt, írja az MTI. Az időközben megöregedett elkövetőkre életfogytiglani börtönt szabtak ki.

A nyolc halottat és 102  sebesültet okozó pokolgépes merényletet kitervelő, mára súlyos beteg Carlo Maria Maggit 82 évesen ítélték életfogytiglanra, jelenleg velencei otthonában tartózkodik, míg a merényletet megvalósító Maurizio Tramontét Portugáliában tartóztatták le szerdán, 65 éves korában.

A bomba 1974. május 28-án robbant az észak-olaszországi Brescia belvárosában, ahol a baloldali szakszervezetek tüntettek éppen a neofasiszta terror ellen. A pokolgép a tér egyik szemetesében volt elrejtve. A bresciai merénylet az egyik legsúlyosabb terrorista akciója volt a hatvanas évek vége és a nyolcvanas évek eleje között zajló ún. óloméveknek, amikor gyakoriak voltak a terrorcselekmények és az emberrablások Olaszországban.

A két merénylőt a 43 év alatt többször is bíróság elé állították,összesen tizenöt pert indítottak ellenük, de a halasztások és a perújraindítások miatt jogerős ítélet sohasem született az ügyükben, amelyet tovább nehezített, hogy Tramonte korábban az olasz titkoszolgálatok informátora volt.

Az utolsó tárgyalás 2012-ben indult, amelynek során a másodfokú bíróság a két vádlottat bizonyítékok hiányában felmentette, ám a semmítőszék jogi kifogásai miatt újabb másodfokú eljárás indult, amely végül jogerős életfogytiglani ítéletet hozott.

Rovatok