Index Vakbarát Hírportál

Negyven éve nem volt ilyen hőhullám Angliában

2017. június 21., szerda 17:29

41 éve nem volt ilyen meleg júniusi nap az Egyesült Királyságban, ahol szerdán 34,4 Celsius-fokot mértek, írja a BBC. 1976 óta nem volt ilyen forró júniusi nap az országban, ahol múlt szombat óta harminc fok felett tetőzik a hőmérséklet.

A London-Heathrow-i repülőtérnél mért rekordhőmérséklet még az 1995. június 30-án mért értéket is megelőzte, akkor 33,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Az előrejelzések tehát nem tévedtek, a meteorológusok ugyanis megjósolták, hogy a szerdai lehet a legmelegebb júniusi nap Nagy-Britanniában 1976 óta. Kedden az Index is arról cikkezett, hogy a hosszú hőhullám miatt már olvad az aszfalt az utakon, púposodnak a vasúti sínek, a szmog pedig mérgező szinten van napok óta, hétfőn ötven vasúti járatot töröltek az Egyesült Királyságban.

A nap második felére a meteorológusok némi esőt is jósoltak az ország egyes részeire, ami ugyan némi enyhülést hoz, a csapadék azonban vihar formájában sújthat le az országra, a csütörtök hajnali órákra több területre is sárga riasztást adtak ki.

A rekordállító 1976-os nyár legmelegebb napja július harmadikán volt, amikor 35,9 fokot mértek a délnyugat-angliai Cheltenham városában. A hőmérő mintegy két héten keresztül 32 fokot meghaladó hőmérsékletet mutatott, és öt olyan nap is előfordul, amikor a hőség meghaladta a 35 fokot.

Rovatok