Index Vakbarát Hírportál

Elhagyják a német katonák a törökországi Incirlik támaszpontot

2017. június 21., szerda 20:42

Több mint 80 százalékos többséggel döntött a német szövetségi parlament (Bundestag) arról, hogy kivonják az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban tevékenykedő német alakulatot a törökországi Incirlik légi támaszpontról, írja az MTI.

A kormányoldal frakcióinak közös előterjesztését 461 igen szavazattal, 85 nem szavazat és 23 tartózkodás mellett fogadták el.

A Bundestag a határozattal támogatja a kormány június elején hozott döntését a Bundeswehr Incirlikben szolgáló alakulatának kivonásáról.

A kormány azért döntött az egység kivonásáról, mert Ankara nem engedi be a Bundestag képviselőit a támaszpontra. A döntéshez jogilag nem lett volna szükség a Bundestag támogatására, mert a missziót engedélyező parlamenti határozatban nem rögzítették a szolgálati helyet. A parlament azonban az ügy politikai jelentősége miatt mégis napirendre vették az ügyet, és erőteljes politikai állásfoglalásnak számító 81 százalékos többséggel fejezte ki a kormány támogatását.

A határozatban kiemelték, hogy a Bundeswehr úgynevezett parlamenti hadsereg, vagyis a törvényhozás rendelkezik felette, ezért minden esetben biztosítani kell, hogy a képviselők felkereshessék a külföldön szolgáló alakulatokat. Hozzátették: a Bundestag „nagyon sajnálja”, hogy nem teljesül a német katonák további állomásoztatásának ezen feltétele Incirlikben.

A szavazás előtti vitában a kormánypárti frakciók részéről elfogadhatatlannak nevezték a török vezetés lépését, és kiemelték: a látogatási lehetőség megtagadása újabb mélypont a német-török kapcsolatokban. Az ellenzéki Zöldek a berlini vezetést is bírálták, szerintük későn döntött az incirliki egység kivonásáról. A másik ellenzéki párt, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) – amely a Bundeswehr valamennyi külföldi küldetését ellenzi – azt szorgalmazta, hogy ne csak a törökországi támaszpontról vonják ki a német katonákat, hanem állítsák le a missziót.

A német katonákat a jordániai Al Azrak támaszpontra helyezik át. A védelmi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint a költözés hamarosan elkezdődik, és egy előőrs már meg is érkezett a jordániai légi bázisra, hogy felmérje a terepet.

Német katonák egy másik törökországi bázison, Konyában is szolgálnak, amely azonban NATO-támaszpontként is működik, és a németek az észak-atlanti szövetség keretében AWACS gépekkel végzett légtérellenőrző műveletekben vesznek részt. A kormány döntése és a Bundestag határozata őket nem érinti.

Rovatok